ГЕРБ задава полезни въпроси за връзките на толерираната от правителството Gemcorp с Русия (ВИДЕО, СНИМКИ)

Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо освен собствената си пропаганда, кааз Томислав Дончев

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Zonanews

Народните представители Томислав Дончев, Александър Ненков и Делян Добрев дадоха извънреден брифинг. Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи създаването на временна анкетна комисия за меморандума на кабинета за 1 милиард долара със съмнителната компания Gemcorp. Предложението обаче не беше прието, Драгомир Стойнев от БСП се опита да омаловожи сключения меморандум. 

 

Драгомир Стойнев, БСП
Драгомир Стойнев, БСП Източник: Zonanews

Делян Добрев каза в парламента, че така се прави опит да се прикрие истината и възможността руски олигарси да перат пари. При прегласуването предложението отново не беше прието. На брифинга бившият минстър на енергетиката обясни, че е отхвърлено искането за създаване на комисия за разследване на връзките на правителството с фирма на руски олигарх. 

 

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

"Всички слухове за даването на държавна земя до мини "Марица Изток" се чуват от кръгове близки до управляващите", отбеляза той. Добрев изтъкна, че на подписването на меморандум с подписа на енергийния министър, в присъствието на премиера "засилва съмненията, че става дума за далавера".

 

Александър Ненков изтъкна, че ГЕРБ искат да разберат - как и по какъв начин е била избрана въпросната руска компания и какво държавата е поела като ангажимент. Той прочете разследване на "Файнейшъл Таймс", който разкрива съмнителната близост на българското правителство с руските олигархични кръгове.

 

"Министър-председателят обаче явно не иска да идва в парламента - вече втора седмица. И управляващото мнозинство очевидно го крие по някакъв начин", заяви Ненков.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

Томислав Дончев отбеляза на свой ред, че "въпросните батерии", които правителството повтаря като мантра, ще бъдат купени в режим на дискриминационна доставка спрямо държавата ни - с 375 милиона финансови корекции. Това е в нарушение и на Закона за обществените поръчки, и на европейските законови директиви. 

 

"В началото на мандата си това правителство дойде с намеренията за "почтеност, прозрачност и парламентаризъм". Три месеца след началото такова нещо няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо освен собствената си пропаганда. А най-лошото в този занаят е освен да паднеш жертва на нечия чужда пропаганда, е да станеш жертва на собствената си пропаганда", заяви Дончев.

Той акцентира, че премиерът Кирил Петков вече три седмици не е идвал в НС и отказва да отговаря на въпроси на народните представители.

 

"Ние няма да сезираме прокуратурата. Защото към момента имаме само съмнения, не доказателства. През последните години обаче имаше анкетни комисии, които събират доказателства и изпращат доклад до прокуратурата. Ето затова днес не бе гласувано създаването на такава анкетна комисия", заяви Делян Добрев.

 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени