ГЕРБ: Защо е държавна тайна на кой търговец "Булгаргаз" е продала синьо гориво (ВИДЕО)

Народните представители от партията напуснаха заседанието на енергийната комисия, определиха я като пародия

Брифинг на депутатите от ГЕРБ в енергийната комисия
Брифинг на депутатите от ГЕРБ в енергийната комисия

Изслушването за газовите сделки в комисията по енергетика на НС беше засекретено. Председателят на комисията Радослав Рибарски от "Има такъв народ" предложи то да бъде закрито за журналисти и да не се излъчва онлайн от сайта на парламента, тъй като се очаква да има чувствителна и конфиденциална информация, съобщава Tribune.

 

Заседанието е посветено на сделката за продажбата на природен газ от "Булгаргаз" на 4.02.2022 г. на държавната газова борса, когато бяха изтъргувани огромни количества от синьото гориво в рамките на 3 секунди. Министърът на енергетиката Александър Николов не участва в заседанието, тъй като е в командировка в чужбина.

 

От ГЕРБ протестираха решението за засекретяване на комисията и попитаха защо представлява държавна тайна на кой търговец "Булгаргаз" е продала синьо гориво.

 

"Енергийната комисия се оказа пародия, защото заместник-министъра, шефа на "Булгаргаз" и шефа на газовата борса нямат допуск до класифицирана информация, а това бяха хората, които могат да отговарят на нашите въпроси. В същото време те знаят кой са фирмите т. е едни хора без допуск знаят кои са фирмите. А вие - медиите и българското общество - нямате право да знаете, въпреки че и вие нямате допуск. Това не е ли нарушение на закона?", попита Делян Добрев от ГЕРБ. 

 

"При търговията с енергия, която не е по-различна от тази с газа тази информация е публична- както продавачите, така и купувачите. Единствената полезна информация беше от шефа на ДАНС, който ни каза какви са количествата, купени от тези фирми и на какви цени. Когато ги разберете, ще научите много за новото управление на "Булгаргаз" и на държавата", обясни депутатът.

 

Информацията, която имат от ГЕРБ не може да бъде споделена. "Намираме се в абсурдна ситуация, вие ме питате, аз знам отговорите, но не мога нищо да ви кажа. В същото време хора без достъп за класифицирана информация знаят всичките тези отговори", каза Добрев.

 

"Това управление дойде с обещание за прозрачност, а такава не виждаме. Не можем да разберем кой е взел трохите, а камо ли баницата?". Делян Добрев повтори, че целта е делът на "Булгаргаз", който е момента е 95% да бъде разделен между посредниците, които ще натоварят потребителите.

 

Според него делът ще стане наполовина – "управляващите опитват да накарат "Булгаргаз" със законодателни промени да продава енергията за бизнеса у нас на много по-висока цена, отколкото може". Той беше категоричен, че всички фирми ще платят по-висока газ и стоките в магазините ще станат още по-скъпи.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени