ГЕРБ застанаха зад Делян Добрев: Няма да гласуваме никакви имунитети, прокуратурата е репресивен орган!

Няма да подкрепим вземането на нито един имунитет, подчерта и Деница Сачева

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

"Аз не виждам никакви притеснения за себе си да си дам имунитета. Прокуратурата в България е един репресивен орган" - това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ Делян Добрев във връзка с информацията на прокуратурата, че ще му бъде поискан имунитета за дело от 2016 година. Той е заедно с колегите си Даниел Митов, Деница Сачева и Томислав Дончев.

 

"Делото 9 години стои на трупчета и 9 години, всяко лято, като тръгна на почивка, ме викат на разпити. Това е бутафория с цел политическа репресия. Излязоха с 20 страници мотиви защо няма престъпление на 15 април 2022 г. и днес на това прекратеното с 20 страници мотиви становище, го възобновяват, защото не могат да измислят друго", заяви Делян Добрев.

 

"Възобновяват тая стара манджа, за да ме тормозят. Сещат се сега, дни, когато главният прокурор обяви, че трябва да се саморазправя с нас. Прокуратурата в последните 10 години е един репресивен орган", продължи Добрев.

 

Всичко показва, че пътят, по който вървим, е правилен и трябва да го извървим докрая. Днес е Делян, утре може да е Деница, Кирил. Може да е и Асен. Това не трябва да се допуска, каза  Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. 


"Сега сме в ситуация, в която правим тежка и много значима правосъдна реформа, която очевидно превъзбуди страстите особено от страна на прокуратурата. Първото нещо, което трябва да кажем, че докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитет на който и да било в НС, поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на "трупчета", за да ги ползва в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политиците. Това няма как да се приеме за нормално в една европейска демокрация", изтъкна Даниел Митов.

 

Няма да подкрепим вземането на нито един имунитет, подчерта и Деница Сачева.

 

Поводът за брифинга на ГЕРБ е това, че днес Софийската градска прокуратура поиска от главния прокурор да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Поводът е разследване от времето, когато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма.

"Днес е Делян, утре ще е някой друг, Кирил. Не става въпрос за конкретния човек, а е опит мнозинството за съдебна реформа да се превърне в малцинство", предупреди Дончев и отсече: Няма да го допуснем.

 

Той поиска правната комисия в парламента да се занимае с проблемите, които е изредил Добрев. Това е опит за пореден път да се влияе върху политиката в България, обясни депутатката Деница Сачева. Тя увери, че всички в ГЕРБ са готови да се явят на разпити, ако се налага, и да защитят колегите си.

"В момента за пореден път се прави опит да няма истинска правосъдна реформа и да се влияе върху решенията на народните представители", каза тя. Според нея някой се опитва да отклони България от европейския ѝ път.

 

Според прокуратурата, като министър Добрев  не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене", потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени