Германия обмисля да изгони значителен брой руски дипломати

Тази седмица Белгия, Холандия, Ирландия и Чехия експулсираха общо 43 руски дипломати

Руското посолство в Берлин
Руското посолство в Берлин Източник: Посолство на РФ в Берлин

Федералното правителство на Германия обмисля експулсирането на "значително голям брой" руски дипломати от Германия, които са заподозрени в работа с тайните служби. Политическият директор на Федералното външно министерство Тьорвен Белман говори на конференция със своите колеги от страните от Г-7 по-рано тази седмица относно "пакет от решения", който може да включва и отнемане на акредитации от служители на руското посолство. Това съобщава Süddeutsche Zeitung.

 

Федералното външно министерство заяви, че федералното правителство координира тясно с партньорите си по-нататъшните реакции на руската атака срещу Украйна. Всички опции останаха на масата. Според информация на изданието, Германия може да изгони подобен брой служители от руските представителства в страната, както наскоро направиха Белгия и Холандия, т.е. около 20. Все още се обсъждат различни варианти във федералното правителство.

 

Решението трябва да бъде взето по споразумение между канцлерството, МВнР и Министерството на вътрешните работи. Във федералното правителство има разногласия относно смисъла на подобни експулсации. Въпреки че в средите на тайните служби е известно, че Русия поддържа голям брой служители на тайните служби на прикритие като дипломати в Берлин, Федералната разузнавателна служба (BND) и Службата за защита на конституцията засега наблюдават тези служители.

 

BND очаква експулсирането да предизвика съответни контрамерки от руската страна - което значително ще намали броя на германските дипломати в Русия. Както навсякъде по света, BND поддържа официална резиденция в посолството в Москва, макар и само с двама служители. Може да се предположи, че тези служители ще бъдат засегнати от руските ответни мерки.

 

Стотици служители на руските тайни служби са получили дипломатически имунитет и са акредитирани като нормални служители на посолства, действащи в Европа. Според оценки на Федералната служба за защита на конституцията, руските шпионски дейности вече са достигнали нивото от ерата на Студената война миналата година.

 

Тази седмица Белгия, Холандия, Ирландия и Чехия експулсираха общо 43 руски дипломати. Те са участвали в дейности на тайните служби и дейности за манипулиране на общественото мнение, се посочва като причина. САЩ и Обединеното кралство засилиха натиска си и върху федералното правителство да вземе решение. И двете страни вече са изправени пред големи вълни от депортации и в Русия са останали само няколко служители.

 

Белгия изгони 21 руски служители от посолството в Брюксел и консулството в Антверпен във вторник. В същия ден Холандия показа вратата на 17 дипломати, четирима делегати от Ирландия и един руснак от Чехия бяха помолени да напуснат страната.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени