Германия отправи предупреждение към Русия заради кибератаки преди изборите

Атаките са от хакерска група, наречена "Гоустрайтър", свързана с ГРУ

Руски кибератаки
Руски кибератаки Източник: Zonanews

Германия отправи днес предупреждение към Русия след поредица кибератаки срещу германски политици преди парламентарните избори в страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. "Федералното правителство решително призовава руското правителство незабавно да спре тези неприемливи кибердейности", каза говорителка на германското външно министерство. По думите й Германия е отправила това искане директно към представители на руските власти, включително миналата седмица.

 

Службите за сигурност са уведомили парламента поне три пъти тази година за извършени от чуждестранни разузнавания кибератаки срещу германски депутати. Говорителката заяви, че с наближаването на парламентарните избори в Германия, насрочени за 26 септември, е имало опити да бъдат откраднати данни на федерални и провинциални депутати. "Тези атаки може да са подготовка за операции за оказване на влияние - като дезинформационни кампании, свързани с парламентарните избори", каза тя.

 

По думите й хакерска група, наречена "Гоустрайтър", извършва "конвенционални кибератаки в съчетание с операции за дезинформация и оказване на влияние" и "от известно време" се наблюдават дейности, насочени срещу Германия. "Федералното правителство има надеждна информация, въз основа на която дейностите на "Гоустрайтър" може да бъдат приписани на киберсубекти от руската държава и конкретно от руското военно разузнаване ГРУ", заяви говорителката. Тя каза, че правителството "разглежда тази неприемлива дейност като опасност за сигурността на Федерална република Германия и за процеса на демократично вземане на решения, както и като сериозно обтягане на двустранните отношения".

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени