Германски депутат-корупционер лобира за Цветанов!

Николас Льобел от ХДС е уличен в това, че е получили шестцифрена суми като комисионна за посредничество при закупуването на защитни медицински маски

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

От няколко дни в Германия се вихри гигантски скандал с двама депутати, които бяха обвинени заради корупционна афера със защитни маски.  Става дума за Николас Льобел от ХДС и Георг Нюслайн от ХСС. Двамата са уличени в това, че са получили шестцифрени суми като комисионна за посредничество при закупуването на защитни медицински маски. И това се случва по време на пандемията от Ковид-19, при която доходите на много германци намаляха. 

 

Николас Льобел
Николас Льобел

Николас Льобел беше и е един от основните лобисти на партията на Цветан Цветанов в Германия и неговите възхвали в полза на "Апартаментчика" и до днес могат да се прочетат и видят на сайта на Евроатлантически център за сигурност. Чудесна компания са двамата, не мислите ли? Приличат си по нещо, което всеки може сам да отгатне. Обичат да бъдат мотивирани! Но тази мотивировка със сигурност не е сред приемливите моралните императиви за един много претенциозен, но с тежък проблемен шлейф след себе си политик като Цветан Цветанов.

 

В резултат на аферата Льобел и Нюслайн напуснаха партиите си в понеделник, 8 март 2021 г. Фирмата на Николас Льобел е получила комисионна за посредничество при сключването на договори за маски между доставчик от провинция Баден-Вюртемберг и две частни фирми в Хайделберг и Манхайм - става дума за хонорар в размер на 250 000 евро. Самият Льобел го потвърди още на 5 март. Вследствие на скандала политикът от ХДС освободи мястото си във Външната комисия на Бундестага. Малко по-късно обяви, че ще напусне парламентарната фракция на ХДС/ХСС, а от края на август вече няма да е и депутат, нито пък ще се кандидатира отново за влизане в парламента. След силен политически натиск обаче той вече подаде оставка като депутат и напусна партията си.

 

Николас Льобел лобира за Цветанов на сайта на ЕАЦС
Николас Льобел лобира за Цветанов на сайта на ЕАЦС

 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени