Гласуват оставката на премиера Николай Денков

Във вторник вечерта той я депозира в деловодството на парламента

Народно събрание-пленарна зала
Народно събрание-пленарна зала Източник: Zonanews

Народното събрание ще гласува оставката на кабинета "Денков". Тя е първа точка в заседанието на депутатите в заседанието в сряда. Във вторник вечерта премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. На 6 март се навършват 9 месеца от избирането на правителството "Денков - Габриел" в Народното събрание. Според договорката при сглобяването на настоящото управление между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", премиерското място ще се ротира на всеки 9 месеца.

 

В Конституцията и правилника на Народното събрание няма упоменат срок, в който да трябва да се гласува оставката на премиера и правителството. То продължава да управлява до избирането на ново или до определянето на дата за предсрочни избори.

 

На 6 и 7 март в Букурещ се провежда заседание на Европейската народна партия (ЕНП), от която ГЕРБ е част, и Борисов даде заявка, че ще присъства заедно с Мария Габриел.

 

След подаването на оставка от премиера и правителството, Румен Радев е длъжен да връчи мандат на следващата по големина парламентарна сила, която да излъчи премиер, а той да предложи състав на кабинета.

 

Все още не са оповестени и оценките на министрите, които трябваше да бъдат обсъдени между Мария Габриел и Николай Денков. Във вторник в своя позиция от ПП-ДБ коментираха, че ПГ на формацията приема резултата от съвещанието на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог, но и допълват, че за тях "всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания".

 

От ПП-ДБ уверяват, че ще предложат в сряда "Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков".

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени