Главчев и Столтенберг: Помощта за Украйна няма алтернатива, но без да се въвлича НАТО в конфликта

Йенс Столтенберг накрая на срещата каза, че с всичка сила трябва да помагаме на Украйна, но да не бъде въвлечена никоя страна от НАТО във войната, разказа Димитър Главчев

Йенс Столтенберг и Димитър Главчев
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев Източник: Пресцентър на МС

Темата за изпращане на български войници в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация, заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата със Столтенберг.

 

"Никога не е обсъждана такава тема във формат на НАТО, не е обсъждана и днес. Така че българските граждани могат да бъдат спокойни - няма тема за изпращане на български войници в Украйна", увери Главчев.

 

Главчев даде съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след проведената им среща на четири очи. Служебният премиер поясни, че са обсъждали въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна, след което поясни, че и за двамата не може да има алтернатива по тази помощ.

 

Йенс Столтенберг и Димитър Главчев
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев Източник: Пресцентър на МС

"Йенс Столтенберг накрая на срещата каза, че с всичка сила трябва да помагаме на Украйна, но да не бъде въвлечена никоя страна от НАТО във войната", разказа Димитър Главчев.

 

Служебният премиер увери и че не е говорено за увеличаване на помощта за Украйна и се придържат към приетите решения от страна на Народното събрание.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще приеме задачата за подобрена сигурност в черноморския регион и в Западните Балкани.

 

"Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20%, и сега достига задачата 2% от БВП да отидат за отбрана, което доказва, че България е важен партньор на НАТО", каза Столтенберг.

 

Той бе категоричен, че е необходимо да се увеличи производството на военни съоръжения и да засилят ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна. "Светът е несигурен и трябва да сме подготвени", добави Йенс Столтенберг.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени