Главчев: Спазена е процедурата по назначаването на Ненчев за временно управляващ посолството в Киев

Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента, подчерта министър-председателят

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: Zonanews

Спазена е процедурата при назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Украйна. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на актуални въпроси от медии и граждани по време на живо излъчване във Facebook.

 

"Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента", подчерта министър-председателят. По думите му тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик.

 

"В Украйна по понятни причини от две години не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна поставят въпроса да има там временно управляващ", каза Главчев.

 

Той подчерта, че абсолютно е спазена процедурата и изтъкна, че обстоятелствата в Киев не са обичайните, защото там се води война. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици", отбеляза служебният премиер и припомни, че от две години нямаме посланик в Киев.

 

"Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво", заяви Главчев.

 

Той каза, че продължава разглеждането на кандидатури, за да бъде назначен постоянен извънреден представител в Киев, който вече по Конституция трябва да бъде изпратен с указ на президента Румен Радев.

 

"В случая няма нарушаване на правилата и на Виенската конвенция", подчерта премиерът Димитър Главчев.

Държавният глава Румен Радев призовава по-рано днес Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. 

Още от "Политика"

България и Германия подписаха споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК поставя под въпрос законността на изборите, намесва се недопустимо в изборния процес

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени