Гроздан Караджов поиска от правителството обещаните на общините 420 млн. лв. за ремонт на пътища и ВиК проекти

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов Източник: Zonanews

Гроздан Караджов поиска от правителството 420 млн. лв. от рекордния за тази година бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" от 2,2 млрд. лв. Парите ще отидат за ремонт на общински пътища и ВиК проекти. Това става ясно от доклад на регионалния министър до Министерския съвет, публикуван на страницата на МРРБ.

 

Пренасочването на парите може да стане само с разрешение на правителството, тъй като Гроздан Караджов има право да се разпорежда само с до 900 000 лв., обясни той още в събота в "Панорама".

 

От доклада се разбира, че става дума за поето обещание към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В МРРБ са постъпили множество предложения за финансиране на ВиК обекти и са били осигурени допълнително 209 014 600 лв. А самите обекти са избрани на база критерии, утвърдени от министъра, се казва в доклада. 

 

За финансиране са предложени 108 ВиК обекта в цялата страна, посочват от МРРБ. Сред тях са водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Освен това се предлага да бъдат финансирани обекти, чийто ремонт е почнат преди 2 и повече години, като Драгоман например. Те не могат да бъдат довършени от общините заради липсата на пари, съобщават от МРРБ.

 

В доклада се казва още, че водопроводите в страната са с дължина 90 000 км, а съоръженията към тях - пречиствателни и помпени станции, резервоари, са стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 г. и са необходими огромни инвестиции за поддръжката и подмяната им, посочват от регионалното министерство.

 

Общинските пътища пък са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 г. 

 

Това са трасета, които често осигуряват единствена връзка на населени места до общинския център, тоест единствен достъп до социалната инфраструктура и услуги. И се дава пример с пътя между Белослав и Аврен, въпреки че пътят е основна връзка между две общини.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски: Отказах на Христо Иванов делкането, седя в скута ми, пи мазно турско кафе, иска Андрей Янкулов за главен

Изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени