Гюнер Тахир: Когато Делян Пеевски се взриви, тогава ще взриви и самата партия

Андрей Луканов беше духовният баща на Ахмед Доган, смята още Гюнер Тахир

Гюнер Тахир
Гюнер Тахир Източник: Скрийншот видео кадър

Когато Делян Пеевски се взриви, тогава ще взриви и самата партия. Такава прогноза направи пред БНР Гюнер Тахир, бивш заместник-председател на ДПС. Делян Пеевски и Джевдет Чакъров оглавиха официално ДПС. Двамата бяха избрани единодушно на Национална конференция на партията. Гюнер Тахир прогнозира предстояща борба за надмощие между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

 

"Когато Пеевски се взриви, тогава ще взриви и самата партия. Доган няма да може да се отърве от него така, както се отърва от Мустафа Карадайъ и Лютви Местан. Пеевски ще бъде оперативният ръководител".

 

След 34 години се връщаме към времето преди 1989 година, заяви Тахир в предаването "Политически некоректно". "Навремето дори едноличните решения на Тодор Живков ги обличаха в калъф като решения на Политбюро на ЦК на БКП. Сега при ДПС няма нужда от калъф. Решенията са взети предварително. Хората са не делегати, а по-скоро екскурзианти".

 

Т.нар. почетен председател си позволява лукса дори физически да не присъства в залата, където се проведе Националния форум, отбеляза още Тахир. Той каза, че е получил неофициална информация за очаквана провокация от страна на делегатите от Турция, но отсъствие на Доган разчите като неуважение към делегатите.

 

Гюнер Тахир смята, че Искра Михайлова е прочела обръщението на Ахмед Доган, защото е близка с Делян Пеевски. "Тази конференция беше дирижирана пряко от Делян Пеевски". Доган иска да си затвори всички финансови дупки чрез Пеевски, заяви още бившият  заместник-председател на ДПС. Той дори отбеляза, че е направена поправка в устава на партията и финансовите документи ще бъдат подписвани от Джевдет Чакъров.

 

"Санкциите по "Магнитски" биха били приложими и спрямо самата партия, ако Делян Пеевски разписва нещо". Андрей Луканов беше духовният баща на Ахмед Доган, смята още Гюнер Тахир.

 

Той запита защо след като Ахмед Доган не е бил нито президент, нито премиер, нито министър го охранява Националната служба за охрана. "Защо се харчат държавни средства за охраната на човек, който  е някаква енигма. Сами сме си създали един некоронован султан".

 

Големите български партии не искат да влязат в смесените региони, посочи Тахир. Той смята ,че Джевдет Чакъров ще бъде само една сянка. "Водещият ще бъде Пеевски, защото той може да посдтавя ултиматуми".

 

Моделът на бутикова платена партия е на самия Доган. Тези, които той одобрява за кметове на общини и депутати, му се отчитат, каза Гюнер Тахир. Тахир смята при ДПС има спад и ако партията не получава вътрешна и външна подкрепа, може да загуби много гласове.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени