Халил Лятифов: Това управляващо мнозинство е петата колона

Не друг, а управляващите работят за предсрочни избори. Управляващите рушат нашата про НАТО и про ЕС ориентация, рушат този избор и тези ценности, без да решават нито един друг проблем, смята Халифов

Халил Лятифов
Халил Лятифов Източник: БНР

Халил Лятифов –ДПС в БНТ "Денят започва" говори по темата политически мотивирани ли са протестите на транспортния бранш бранш.

"Това са справедливи искания на един бранш, да се чуят исканията му, а най-голямата криза е отказът от диалог. И да го дамгосаш, че това е политически протест, не е адекватно. Аз не чух нищо политическо в исканита им", каза Лятифов.

 

"Държавата има възможност да направи много неща. Отказът от деалог е отказ да изпълниш задълженията си като държава. Няма диалог. Преди две години, когато успяхме всички парламентарни групи в 44 НС, да отидем на протеста в Брюксел да защитим транспортния бранш на България относно пакет "Мобилност", това беше истинска протекционистка политика", заяви той. 

 

На въпроса може ли днес Народното събрание да бъде обединено по въпроса за намаляване на акциза с 50%, за което е нужно европейско разрешение, депутатът обясни: "Трябва да кажем, че дори и без нотификация от ЕК има други техники да се компенсира тази сума. Може да се намери подход държавата да удовлетвори това искане.

 

От тази мярка ще се възползват всички - гражданите, земеделците и др, не само транспорта. До днес не чуваме разчети, а само чуваме за антикризисен пакет, но това е несериозно.

 

Този пакет е много закъснял, работодателите също имат притеснения, че няма диалог. Няма как да решиш един проблем, ако не чуеш аргументите.

 

Голямото недоволство в предходните правителства беше ножицата между управляващи и бизнес, граждани и институции, но нямаше протест, който да не бъде удовлетворен?


Тези управляващи дойдоха със заявка на промяна. А сега се случва тотален отказ от диалог, незачитане на закона". 

 

Според Халил Лятифов, ако е имало някакъв диалог с браншовете, включително транспортния, с работодателите, то резултат не е на лице.

"Управляващите още говорят че ще правят анализи. Вече година са във властта, и правят анализи, а са изненадани от всеки проблем. Това е несериазно", заяви той.


Що се отнася до тол-таксата и второкласната пътна мрежа, според Лятифов управляващите трябва да да видят аргументите от обширните и сериозни дебати, които са водени при внедряването й, а не сега да откриват топлата вода.

 

"Когато говорим за 2 млрд., които държавата ще похарчи за антикризисни мерки, да говориш на инат за тол системата, най-малкото е  несериозно", смята той. 

 

"Тука няма за, или против, тол-система трябва да има, тя е по-справедлива, въпросът е че не се ремонтират пътищата и това е заради немощта на властта. И тук няма нужда да се противопоставяме едни на други" - казва Лятифов. - " Управляващите да кажат дали е възможно да се забави тол-системата, защото виждаме работа на инат". 

Според народния представител е време управляващите да свалят розовите очила: "Имаме вихреща се ценова криза и въпреки това властта си слага розови очила и на лице няма нито едно решение. Съзадава се усещането че властта е без посока и цели. Това поведение носи усещането че изходът от тази немощ, са предсрочните избори. 

 

В условията на демокрация, предсрочните избори са част от начина за справяне с кризите. Миналата година никой не искаше предсрочни избори, но такава е демокрацията - когато нещата не вървят, това се случва". 

 

"Не друг, а управляващите работят за предсрочни избори, смята Халифов. "Управляващите рушат нашата про НАТО и про ЕС ориентация. Управляващите рушат този избор и тези ценности. Това управляващо мнозинство е петата колона" - заяви Халил Лятифов и подчерта, че ДПС беше в основата на общата декларация за войната, когато управляващите отказваха да я подпишат. ДПС затвърди своята про НАТО и про ЕС ориентация. 

 

Според Лятифов ДПС няма как да иска вот на недоверие - няма достатъчен брой гласове, а повод има във всеки сектор, както и за "цялостно творчество" на правителството: "Управлящите работят за предсрочни избори със своите провали, а ДПС защитава ценностния избор на България.

 

И ГЕРБ си мислеха, че светът започва от тях, това наблюдаваеме и при тези управляващи. Трябва да четат, защото светът не започва и не свъшва с тях", бе съветът му. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени