Хавански синдром порази агенти на ЦРУ, шефът на управлението заподозря Москва

Насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома, според учени

Служители на ЦРУ в централата
Служители на ЦРУ в централата Източник: Instagram

Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром. Това съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. Той визираше мистериозното болестно състояние, включващо мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки, предаде Ройтерс.

 

Бърнс каза, че е умножил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който едно време оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Тройно увеличен е и медицинският персонал, участващ в разследването. Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в американското посолство в Хавана през 2016 г., съобщава БТА.

 

Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома. Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това. Москва отрича да има нещо общо със случая.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени