Христо Гаджев: Има голям риск инфраструктурата за F-16 да не е готова навреме, би било голям резил

Разходите за отбрана тепърва ще растат, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана

Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС
Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Имаме проекти за дронове, но има ли смисъл от тях, като гледаме уроците от войната? Не можем ли да инвестираме в български компании и да имаме наши? Ако ние не подпомагаме икономиката си, кой? Има фирми, които са спечелили проекти по Фонда за иновации на НАТО. Рискът самолетите F-16 да са готови, а да нямаме инфраструктура е голям. Това би било голям резил. Искаме да се направи одит. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ–СДС Христо Гаджев в ефира на NOVA NEWS.

 

Според него да бъдат отделяни 2% за отбрана е тема, по която има консенсус от мнозинството. "Въпросът е как ще бъдат разходвани. Съмненията за неправилно харчене винаги ги има. Не само трябва да плащаме пари, а и да има ефект за българската икономика. Да не си правим илюзията, че до 2030 г. ще приключи модернизацията, разходите за отбрана тепърва ще растат. Mинистерствата на иновациите и на икономиката трябва да се обединят с това на отбраната, за да се финансират бъдещи проекти", заяви Гаджев. И определи като несериозно забавянето на организацията за предоставяне на военната помощ за Украйна от страна на МС.

 

По думите му смъртта на Навални е била предизвестена, тъй като многократно е имало опити да бъде убит. "Кончината му лиши света от един от най-големите антикорупционни активисти на руските върхове. Това е голяма загуба за руското общество, той се бореше то да бъде нормално. Повечето недоволни отдавна напуснаха Русия, така че да се намери следващо обединяващо лице на руската опозиция ще е трудно. Беше убит обединителят на нормалните хора в Русия. Сигурността на Европа трябва задължително да се подобри чрез изграждане на отбранителни способности и развитие на нашите възможности, така че да отговаря на веригата на доставки. Времената на спокойствие май останаха зад нас", смята той. 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени