Христо Гаджев: Нинова е лицемерна, а МС доставя тайно оръжие на Украйна. Няма лошо, но да го правят открито, за да знае Украйна, че й помагаме (ВИДЕО)

Той показа две товарителници  за два полета на 4 и 5 април от летище София до летище Режов в Полша

Христо Гаджев, ГЕРБ
Христо Гаджев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори на днешния пост във фейсбук на Корнелия Нинова, което се опитва да скрие, че България тайно изнася оръжие за Украйна. 

 

В отговор на статус на г-жа Корнелия Нинова изнасям малко факти и данни относно износа на оръжие, боеприпаси и стоки с двойна употреба. От отговора на г-жа Нинова , който е качен на сайта на НС, се вижда, че  в периода февруари, март и април, до 13 април,  износът на оръжие, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти. За разлика от миналата година, за същия период. Става въпрос за над 400 млн лева повече отколкото за миналата година. Трябва да добавим, че не става дума за износ към държави, а към частни фирми. Има само едно разрешение за износ към Европейската агенция за брегова защита и всичко останало е към частни фирми. Това каза Христо Гаджев пред журналисти в Стара Загора. 

 

Имаме обосновано предположение, че голяма част от този износ стига до Украйна. Което е правилно, защото България трябва да подкрепи Украйна за битката и в независимост. Но защо се прави по този потаен начин и на кого е нуужно цялото това лицемерие, добави народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

"Защо не се каже истината, така че украинските ни приятели и нашите съюзници да знаят, че България помага. И понеже бяхме призовани да дадем пример - ето две товарителници  за два полета на 4 и 5 април от летище София до летище Режов, което е в Полша, на 100 км от украинската раница. По договор между българска компания и полска компания за износ на оръжие. Става въпрос за 600 000 броя 30 и 40 мм изстрели, които са предмет на договора, изнесени на това летище", обясни Христо Гаджев. 

 

Той показа и индивидуално разрешително, издадено от междуведомствената комисия с председател Корнелия Нинова, то е от 23 март т.г. Сделката е на стойност 23,5 млн.  

 

"Пристигайки на летище Режов, предполагаме, че тези оръжия са стигнали до Украйна, което е пак повтарям, правилно. Българската оръжейна индустрия трябва да работи. Защо обаче МС крие, че продава оръжие? Три дни Кулеба беше в София с молба за помощ, ние отказахме да им помогнем, само им продаваме. Оръжия се продават на частни фирми. Как и откъде се финансират? Г-жа Нинова да спре да бъде лицемерна, да каже как се помага на Украйна в нейната защита. България я подпомага срещу пари", добави той. 

 

Очевидно е, че българско оръжие се продава в тройно по-голям размер, отколкото преди войната, каза още Гаджев. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени