Христо Гаджев: Това е война. Не е ограничен конфликт, а пълномащабна инвазия

Тъжно е, че не успяхме да се обединим в НС всички около декларацията за Русия, каза депутатът

Христо Гаджев
Христо Гаджев Източник: Скрийншот/БНТ

"Тъжно е, че не успяхме да се обединим всички около декларацията за Русия, защото това е война. Не е ограничен конфликт, а пълномащабна инвазия. Слава богу, успяхме да постигнем конституционно мнозинство,191 депутати подкрепиха декларацията", коментира в студиото на "Денят започва" Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

 

Гаджев заяви, че никой не би бил против да се помогне на нашите сънародници в Украйна и допълни, че основният проблем е дошъл от БСП, които са се обявили против санкциите за Русия и против думата "санкции". "БСП искаха просто да осъдим действията. Ние подкрепяме правителството за действията, свързани със защита на националния интерес.

 

Дадохме мандат, благодарение на опозицията вчера премиерът отиде в Брюксел с мандат да участва в общите решения", каза Гаджев. "Притеснително е, че БСП дори предложи разделно гласуване на точките на декларацията, за да не подкрепи заглавието, което чу за агресията на Русия към Украйна и частта за санкциите", коментира депутатът.

 

Според Гаджев цялата архитектура на сигурност в Европа от 1975 г. насам е приключила и вече сме в различен свят. "Премиерът беше по-адекватен от министъра на отбраната в реакциите, които бяха публични. Дори и когато приемахме декларацията, министър-председателят беше в парламента.

 

Надявам се ,че днес той ще каже, че това е война", допълни Гаджев. По отношения на държавния бюджет той заяви, че вече е въпрос до колко е актуален. "Финансовият министър Асен Василев каза, че всичко, което се случва може да промени бюджета. Той вече е предложен за актуализация.

 

Прогнозите за ръста на цените, за инфлацията, за ръста на БВП, може да са много по-различни от досегашните. Затова предложихме бюджета да се върне в комисия, но това не беше прието", подчерта Гаджев.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени