Христо Гаджев: Явно силният глас на България в НАТО, както каза Кирил Петков, е прегракнал

Аз още преди няколко месеца казах, че главата на Кирил Петков може да бъде изядена от службите, казва Гаджев

Христо Гаджев
Христо Гаджев Източник: БНТ

Вчера се състоя втория КСНС при Президента от началото на годината. Темата - националната отбрана, състоянието на армията. След съвета имаше общо становище.

Христо Гаджев,  депутат от ГЕРБ в "Денят започва" по БНТ:

"На мен ми липсваше анализа на ситуацията около нас. Не беше отразено в КСНС и явно не е било тема на Президентството. Гледах вчера пресконференцията на генералния секретар на НАТО. От всички споменати страни от източния фланг и Черно море само България отсъстваше.

 

Явно силният глас на България в НАТО, както каза Кирил Петков, е прегракнал. Вчера г-н Тагарев обяви, че България ще търси неутралитет. Трябва да сме по-активни, за да получим боеспособност сега., както правят всички наши съюзници. А ние демонстрираме единствено идентична позиция на тази на Унгария. Заради ковид всички линии на доставките се бавят. И ремонтът на съществуващите военни самолети се забави заради ковид.

 

Колкото до точките от КСНС - ние, ГЕРБ сме правили 6 от тях. Обосновали сме парите за отбрана. Предлагаме 230 млн. лв. неразходвани от миналата година да се прехвърлят в тази година. Това е и създаването на фонда, за който се говори в КСНС. Ще видим дали управляващите ще го подкрепят. Очевидно мислим в една посока. Предложението за Националния план за повишаване на разходите е предложение на ГЕРБ и може да се стигне преди 2024.

 

Инвестиционната план-програма бе готова май месец 2021 г. и бе на бюрото на служебния министър Панайотов. Рамката беше за около 8 млрд. лв. Правителството на ГЕРБ сметна, че може да отдели тези средства. Като гледам сега амбицията на ПП горе-долу планът е същият. Служебното правителство на Янев правилно не ги внесе и ги остави на сегашното - реално на себе си като министър на отбраната, но изглежда има проблем. 

 

Проблем е може би това, че МС не иска да приеме програмата или иска да я забави. Самата Програма изисква разходи и бюджет и може би Асен Василев не е съгласен. Всички разходи за отбрана са в МФ и ако министър Янев иска да прави политика, той трябва всеки ден да се моли на финансовия министър. Ние предлагаме и увеличение на заплатите. Тези средства ги има, предвидени са, но не са в бюджета на МО".

 

Христо Гаджев за обществените поръчки:

"Малко се получава "На крива ракета космосът й пречи". Има директива как се правят ОП. Много изключения има в отбраната - до 10 млн. са без ОП. Всички поръчки там защитават обществен интерес, но очевидно капацитетът в МО е разрушен". 

 

За "Барселонагейт":

"Аз още преди няколко месеца казах, че главата на Кирил Петков може да бъде изядена от службите. Забелязах подхвърляне на някакви документи, интернет материали без приносител. От къде са тези документи? Испанската прокоратура още миналото лято прекрати разследването. Кои са тези служби, които сега февруари месец пращат нещо? Аз се чудя защо премиерът излиза и коментира документи, предоставени му с дадена цел? Собственикът на къщата даде ясен отговор. Категорично не смятам, че нещо друго може да се случи по казуса". 

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени