Христо Грозев за взривовете в оръжейните складове в Карнобат: В повечето такива случаи има връзка с Русия

Предупредителен сигнал е - тези складове са били използвани за поддръжка на страни, с които Русия има проблем – Украйна, Грузия

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Picture Alliance

Грозев за взривовете край Карнобат: Това е предупредителен сигнал Най-логично е човекът, нарушил периметъра, да е представител на Руската федерация, но е възможно да е някой, който в България има проблем с г-н Гебрев, добави той

 

Главният редактор на Bellingcat Христо Грозев обясни, че все още няма конкретни данни дали Русия стои зад взривовете в складовете за боеприпаси край Карнобат.

 

"Очакваме да получим данни от дроновете, както и посещенията, които трябва да станат на терен. На този етап може да се види една тенденция, че през последните осем години е имало не по-малко от седем взрива в различни европейски страни, включително три в България", добави той.

 

По думите на Грозев в повечето от случаите има връзка с Русия, че тези складове са били използвани за поддръжка на страни, с които Русия има проблем – Украйна, Грузия.

 

"Цялата българска въоръжена индустрия, както и фирмите на г-н Гебрев, индустрия участва индиректно в подкрепа на Украйна на войната и ще бъде много нелогично, ако това (взривовете, бел.ред.) са чиста случайност. По-скоро това е предупредителен сигнал", заяви още журналистът.

 

Грозев обясни, че да се достигне до подобни складове е доста сложно. "Очевидно с превозно средство е доставен човекът, който е нарушил периметъра.

 

Най-логично е това да е представител на Руската федерация, но е възможно да е някой, който в България има проблем с г-н Гебрев. ", добави той. Грозев обясни, че в разследването на Bellingcat дали български медии публикуват статии в полза на Кремъл, става ясно, че няколко български медии, които получават готови материали и ги публикуват срещу съответни суми пари.

Още от "Политика"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени