Христо Иванов: България няма да променя позицията си за Северна Македония

В отговор на въпрос съпредседателят на ДБ посочи, че не е обсъждана кандидатурата на Даниел Лорер за управител на БНБ, каквито публикации имаше през седмицата

Христо Иванов, ДБ
Христо Иванов, ДБ Източник: Zonanews

Като пълен абсурд определи Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", възможността България да промени позицията си по преговорната рамка със Северна Македония. Пред БНР той обяви, че такава тема не е повдигана.


"Понеже някои сили не успяха в пропагандата си по темата със Северна Македония и виждат, че преговори с Европейския съюз няма, измислят, че имало някакво договаряне и нови отстъпки. Има приета преговорна рамка за преговори с Република Северна Македония, в която са поставени български условия и са описани и механизмите за вземане на решения. Тя не може да бъде предоговаряна, тя е свършен факт", заяви той.


"Претърпяхме исторически провал на полето на народната дипломация", анализира той. Христо Иванов коментира, че през последните години България е претърпяла пълен провал в т.нар. народна дипломация в отношенията си със Северна Македония. Според него България е показала неумение да не се поставя в деструктивна роля и изрази надежда, че външният министър Мария Габриел ще промени посоката на поведение спрямо съседите ни.


"Освен отделните формални въпроси трябва много силно да преосмислим своя курс в това отношение. Оставихме на сръбските и московските ченгета да докарат ситуацията до този срив в отношенията между двата народа. Имаме много добра европейска рамка, която дава възможности да си гарантираме правата, но има и други инструменти, които трябва да прилагаме. Те трябва да се прилагат ефективно, а не контрапродуктивно", добави той.


Когато започне да действа парламентарната комисия за промени в конституцията, тогава ще бъдат представени отдавна готовите идеи на "Демократична България", обяви Иванов в отговор на въпрос. "От много време сме готови с текстове за конституционни промени, надявам се, че другата седмица комисията ще бъде пусната в действие, и тогава ние ще лансираме нашите идеи", посочи той.


В отговор на въпрос съпредседателят на ДБ посочи, че не е обсъждана кандидатурата на Даниел Лорер за управител на БНБ, каквито публикации имаше през седмицата. "Мен ме интересува ние да можем да уточним принципната процедура за съгласуване на тези решения. Тези процедури бяха стартирани с алтернативно мнозинство в нарушение на договорката първо да съгласуваме, а после да стартираме", обясни той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени