Христо Иванов: Днес видяхме, че има конституционно мнозинство

Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на висшия прокурорски съвет, в този съвет ще надделее парламентарната, обществената квота – много е важно да я наречем по този начин, допълни Иванов

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

"Всичко зависи от конституционните промени и днес ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, да чуе рационални критики и ще работи за подобряване на проекта", коментира в парламента приетите на първо четене промени в основния закон съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

 

Той обясни, че в двата месеца между двете първи четения е имало задълбочени дискусии. В рамките на тези дискусии се очертават области на съгласие, които между първо и второ четене ще станат обект на редакции, които ние ще внесем, каза Иванов. Надявам се по този начин нещата да ни доведат до една успешна промяна в Конституцията, която да доведе до две прости неща – че България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим, и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото. Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Те са необходима рамка, база, но ние ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми, и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа, допълни Христо Иванов, съобщава БТА.

 

Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на висшия прокурорски съвет, в този съвет ще надделее парламентарната, обществената квота – много е важно да я наречем по този начин, допълни Иванов. Разработваме разпоредба, която гарантира, че парламентът ще избира независими, включително и по партийна линия, членове на тази колегия, така че да се гарантира това, че те отиват там именно да защитават интересите на обществото, а не на отделните партии, каза още той.

 

Дебатът за двойното гражданство тече, търси се най-доброто решение. Има аргументи да остане само за министри, само за депутати, коментира Иванов.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени