Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на Христо Иванов и на министъра на правосъдието Атанас Славо

Христо Иванов и Кирил Петков, ПП-ДБ
Христо Иванов и Кирил Петков, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНР, че не помни кой е предложил текстовете в Конституцията, които уреждат избора на служебен премиер и назначаването на служебно правителство.

 

Те бяха приети в парламента с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. През последните дни посочените в основния закон опции за бъдещ служебен премиер, който да бъде избран от президента, станаха повод за критики от държавния глава Румен Радев и опозицията.

 

Пред националното радио Христо Иванов посочи, че предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовният кабинет с определени ограничения да бъде преназначен като редовен. ГЕРБ и ДПС обаче са се противопоставили.


На настоятелно задавания въпрос кой е предложил настоящия вариант, Иванов избягваше директен отговор и повтаряше, че това е бил единственият друг вариант.


"Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс, нещо което никой не прави и всички злоупотребяват с процеса. Този модел има своя смисъл. Аз не искам да се държа като някой, който иска да се разграничи от модела", каза Иванов.


През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на Христо Иванов и на министъра на правосъдието Атанас Славов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени