Христо Иванов: Третият мандат се превърна в абсолютно нездрав политически пиар от страна на Нинова

Според него изборите две в едно са неизбежни

Христо Иванов и Корнелия Нинова
Христо Иванов и Корнелия Нинова Източник: БНТ

"Може би малко е време да тушираме приказването, защото отиваме на избори и е лесна работа да се плюем, да се атакуваме едновременно за това, че няма диалогичност, едновременно за това, че някой се срещнал с някой. Но за мен третият мандат е наистина пропусната възможност и съжалявам, че колегите от "Има такъв народ" и от БСП не се отзоваха на нашия призив за разговори преди неговото връчване, защото шансът беше да се изработи една формула преди президентът да го връчи, която работи за всички партии и да се формира мнозинство. Сега видяхме, че беше връчен един мандат при положение, че е ясно, че няма да има мнозинство, което да го подкрепи и той се превърна в абсолютно нездрав политически пиар от страна на госпожа Нинова, което не доведе до нищо. Това е сигурен индикатор за това, че работещата формула беше това, което ние предложихме". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание, цитиран от Tribune.

 

"Оттам нататък аз разбирам г-жа Нинова, защото ако за момент се отклоним от принципните причини, поради които се стигна до провала на пореден мандат и се вгледаме в личната роля на различните хора, то ще има доста обяснения лично да дава, включително на своя патрон. Така че продължава да се опитва да прехвърли на някого вината, но предпочитам да останем на принципните теми", посочи още Христо Иванов. По думите му "Демократична България" са избрани и участват в политическия процес, за да гарантират прозрачно управление, което не позволява концентрация на власт в едни ръце и да не позволява формиране на нови задкулисия.

 

" Дали беше част от някакъв план или просто толкова могат, но от "Има такъв народ" конструираха точно това – лидер, който е концентрирал огромна власт и никой не може да говори с него в рамките на парламентарната рамка, парламентарна група, която не знае какво прави, абсолютно смехотворна идея за правителство на малцинството, което отваря врати за ежедневно търгуване на мнозинства и състав на Министерски съвет, в който няма нито опитни хора, нито хора, които са доказали с биографията си, че могат да отстояват каузи. Аз разбирам, че то е сложно, може би, абстрактно, но то е принципно и всъщност почива на горчив опит, който имаме в България с подобен тип конструкции, зад които винаги се оказва корупцията и нейното гнездо, на ДПС", категоричен бе Иванов.

 

"Разбирам желанието на някакви хора да срият своята роля, но ние  "ще продължим да се фокусира върху принципния въпрос. В този смисъл в следващия парламент ще трябва да си говорим, но ние няма да сме готови на управление с цената на всичко", каза още съпредседателят на ДБ. Той коментира и коя от двете дати от "Демократична България" предпочитат за избори – 7 или 14 ноември.

 

"Готови сме да обсъждаме и двете дати. Сама по себе си тази дата за нас няма значение, ще видим какви са аргументите и ще вземем решение", подчерта Иванов. По отношение на избори 2 в едно, той каза, че са неизбежни.

 

"Въпросът е сега дали ще съвпаднат в една и съща неделя или ще бъдат две недели, в какво съотношение. Всеки от тези варианти има предимно негатив и в този смисъл сме готови към всеки един да вървим, не мога да кажа, че имаме някакви предпочитания", заяви Христо Иванов.

 

"Надявам се през следващите дни парламентът да вземе своята  част от това решение, а именно да насрочи  президентските избори, а вече президентът ще гледа кога парламентът ще се разпусне и оттам ще започне да насрочва парламентарните избори. Ще видим как ще се нацелят тези астрологични явления", каза още съпредседалят на "Демократична България".

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени