И през месец април пенсионерите ще могат да разчитат на 50 лв. месечна добавка

По мерките 60/40 и 80/20 направихме компромис, за да може да се кандидатства и от фирми, които не са платили данъци

Министър Деница Сачева
Министър Деница Сачева Източник: bTV

По мерките 60/40 и 80/20 направихме компромис, за да може да се кандидатства и от фирми, които не са платили данъци, а само са заявили, че ще ги платят.  Забавянето при нас се дължи на това, че плащаме на работници и служители. Ако кандидатстваха само работодатели, ние щяхме да обработваме едва около 8000 докменти. Сега документите са над 42 000, има много грешки - грешни банкови сметки, сгрешени имена и др.", каза в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на социалната политика Деница Сачева. 
Тя съобщи, че до момента са платени 10 млн. лева и увери, че всичко ще бъде разплатено до 31 януари.
"Забавянето не се дължи на забавяне само при нас, а на затруднения в самите бюра по труда-там работят 2000 души, които трябва да обработват по 1000 документа на ден", разкри каква е причината Сачева. И добави, че на ресторантьорите до днес са разплатени над 12 млн. лева. 
Деница Сачева обясни, че когато става дума за големи работодатели каквито са големите хипермаркети, за тях не може да се приложат мерките 60/40. Затова е решено да се оставят те да работят.
"И през месец април пенсионерите ще могат да разчитат на 50 лв. месечно. На 392 000 пенсионери ще бъдат раздадени и по 120 лв. за подкрепа за закупуване на хранителни продукти", разкри тя.

По отношение на Националния план за насърчаване на заетостта Деница Сачева каза, че България е от немногото страни, които имат едноцифрено числа на безработни - малко над 6 %.
"Националният план е нещо, което се приема всяка година, но за пръв път сега се увеличават средствата - от 73 млн. лева на 83 млн. лева. Това са хора без квалификация, пострадали от пандемията, ще бъдат проведени курсове за обучение и преквалификация - със социалните партняори ще дадем квалификация на над 12 000 души", каза министър Сачева.
"Има хора, които още не са получили пари, но много повече са тези, които са получили. 42 960 души са кандидатствали по мярката "Запази ме", платено е на 39 000. Тези 39 000 души са получили тези средства, това е сигурно. Има и много сив сектор в ресторантьорството, има доста хора, които работят в сивия сектор и затова не могат да получават тази помощ. Могат да получават само социално подпомагане. Трябва да си зададем въпросът редно ли е да се подкрепят хора, които рабятат в сивия сектор. 1/3 от работещите в ресторантьорството имат вече трудови договори, това е резултат и от пандемията. Няма как да искаш солидарност, а да не съучастваш в нея", сподели министър Деница Сачева.
По отношение ваксинацията в социалните домове, тя каза, че вече е започнала в Бургас, Ямбол и на други места. Има осигурени първа и втора ваксина, увери Сачева. 
Тя разкри, че има номинации за кандидат за народен представител не само от Добрич, но и от други райони. Според Деница Сачева ангажиментът и към ГЕРБ произтича от "възможността да правя нещата, които казах и да ги правя в този мащаб, в който обясних и днес . Мащабът на това, което искаш да направиш така, че да си полезен, може да стане само в реалната политика". 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени