Има сделка: Урсула фон дер Лайен хвали Плана за възстановяване като "изключителен", Кирил Петков явно е клекнал за Северна Македония (ВИДЕО)

Почти 60% от него подкрепя зеления преход - това е важно и добре дошло, добави председателят на ЕК

Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен
Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен Източник: МС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представя оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост.

 

"Благодаря за топлото посрещане! С нетърпение очаквам нашето посещение в Софийския университет. Знам, че това е мястото, където са върховите постижения на България. Ние говорихме за това, че трябва да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора за разработване на продукти. Знам, че има изключителни проекти", обясни Фон дер Лайен. 

 

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България. Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход - това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС", допълни председателят на ЕК.

 

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България", каза Петков, цитиран от БНТ.

Очевидно е, че има тайна сделка между фон дер Лайен и Кирил Петков - той да свали ветото на България за Република Северна Македония, а от страна на ЕК да приемат без забележки скандалния План за възстановяване и устойчивост на правителството, който ще облагодетелства определени олигарси и обръчи от фирми около ПП. 

 

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания.

 

Актуализираният план на кабинета "Петков" включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени