Името им е "позор" - управляващите оставиха без компенсации за цената на тока лечебните заведения

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС каза, че когато държавата иска да направи нещо, тя ще го направи, а когато не иска, ще намери причина да не го направи

Болница
Болница Източник: Pixabay
Парламентарната комисия по здравеопазване не прие въвеждане на компенсаторен механизъм за цената на електроенергията на лечебните заведения. Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар - вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г.
 
Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че становището на Министерството на здравеопазването е за подкрепа на механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения. Проектът на решение засяга множество субекти, не само болниците, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, допълни Пандов.
 
Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, апелира здравната комисия да подпомогне с достатъчно добра компенсация разходите на болниците за електроенергия. При липсващи условия да увеличим приходите, трябва да намалим разходите, а всеки разход в момента ще доведе до влошаване на качеството, допълни тя. Искаме всеки разход над 150 лв. за мегават/час да бъде компенсиран от държавата, допълни Спиридонова. По думите й в момента болниците плащат до 500 лв. за мегават/час.
 
От "Продължаваме промяната" се въздържаха от подкрепа, тъй като това би довело до санкции от Европейската комисия, защото това би влязло в ракурса на държавна помощ, каза Антон Тонев, председател на комисията. По думите му, има други начини за компенсации, които ще постигнат добър ефект, вместо да се налага да плащаме глоби към ЕС.
 
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС каза, че когато държавата иска да направи нещо, тя ще го направи, а когато не иска, ще намери причина да не го направи.
 
По думите му, можело е с проектобюджета, с решение на министъра на здравеопазването, в държавния бюджет да се отпуснат допълнителни средства, за да бъдат компенсирани лечебните заведения. Министърът на здравеопазването може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на болниците да се изплатят средствата на сто процента за декември.
 
"Правителството може да разпредели в условията на криза допълнителен финансов ресурс, и това е правено, и няма санкция на ЕК", каза още проф. Ангелов. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени