Институтът за пътна безопасност с писмо до Слави Трифонов: Приканваме Ви незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип

Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от Вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ. Цялото поведение на министър Караджов беше като на ученик, който не си е научил урока, пише екипът

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: Zonanews

"Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от Вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност.

 

Поради тази причина Ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага".

 

Това призовава Институтът за пътна безопасност в отворено писмо до лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. "Вашият министър и неговия екип, в т.ч. и на АПИ, критично забавиха стартирането на новите процедури по ЗОП, които трябваше отдавна да бъдат обявени.

 

Това бездействие, граничещо с безхаберие, доведе до там, че да няма никакъв шанс да се застъпят сроковете на сключените по времето на служебния кабинет споразумения с поддържащите фирми и старта на новите договори. Тези споразумения бяха гаранцията, че ще се осигури безпроблемно зимният сезон, но също така съдържаха и схема за разплащане с оглед натрупаните задължения", обясняват от ИПБ.

 

Публикуваме цялото писмо на Института: "Уважаеми г-н Трифонов, Експертите на Института за пътна безопасност наблюдават с тревога пътния сектор и политиките, които се/не се водят и Ви уведомяваме, че проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа (РПМ) имат оперативен характер и не са необходими законодателни промени или някаква намеса на Народното събрание на Република България, за да може Агенция "Пътна инфраструктура" да възлага дейности, които са в компетенциите ѝ относно пътищата в страната.

 

Нелепата ситуация е предизвикана от безотговорност и некомпетентност, прикрита зад спекулации от страна на политическото ръководство на МРРБ. Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от Вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност.

 

Поради тази причина Ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага. Предоставяме ви анализ на фактическото положение с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа.

 

Вашият министър и неговия екип, в т.ч. и на АПИ, критично забавиха стартирането на новите процедури по ЗОП, които трябваше отдавна да бъдат обявени. Това бездействие, граничещо с безхаберие, доведе до там, че да няма никакъв шанс да се застъпят сроковете на сключените по времето на служебния кабинет споразумения с поддържащите фирми и старта на новите договори.

 

Тези споразумения бяха гаранцията, че ще се осигури безпроблемно зимния сезон, но също така съдържаха и схема за разплащане с оглед натрупаните задължения. Договорите за поддръжка и ремонт са с прогнозни стойности, а не пределни. Многократното надхвърляне на прогнозните стойности е порочна практика от много години от страна на ГЕРБ и години наред тази некоректна практика е била решавана от политическото и оперативно ръководство на МРРБ в края на годината с излишъците в бюджетите и т.н.

 

Върховна касационна прокуратура на няколко пъти отказва да образува досъдебни производства по тези договори. През 2021 г. експертна комисия, назначена от служебното правителство, изготви доклад, с който предположи евентуална нищожност на договорите, но въпреки това даде и решение в оперативен порядък да се подпишат споразумения със строителните фирми. След този доклад нито министър Комитова, нито министър Караджов не предприеха нищо за произнасяне от българския съд за характера и законосъобразността на договорите.

 

В продължение на цели 4 месеца предложеното от Вас политическо ръководство на МРРБ правеше анализи, ревизии и проверки, но не организира обществени поръчки за ремонт и поддръжка на РПМ (оправданието, че е юридически капан, още веднъж ни доказва, че посочените от Вас лица не са способни да управляват инфраструктурата на България), вместо да организира тези проверки така, че своевременно и експертно да се установи дали извършената и сертифицирана работа е действителна, дали е извършена с нужното качество, дали цената отговаря на възложеното и изпълненото.

 

Тоест – задачата на министъра трябваше да бъде в спешен порядък да извърши, та макар и частично, но ясно и точно своите проверки, за да бъде сигурен в това, което е безспорно и следва да бъде заплатено. Вместо това, стигна се до нападки и обвинения в коалицията, което по недопустим начин руши авторитета и стабилността на страната. На 15.04. 2022 г. в предаването "Панорама" Вашият министър Караджов не възрази нито веднъж на предшественика си Нанков относно законността на процедурите по възлагане на ремонт и поддържане на РПМ, както и изобщо по която и да е поставена тема.

 

Цялото поведение на министър Караджов беше като на ученик, който не си е научил урока. За жалост, такова поведение той често демонстрира от екрана и по медиите, където се изявява. Десетки грешки, неразбиране, нерешителност, противоречиви изказвания, некоректно и безотговорно поведение са белязали неговото 4-месечно управление като министър. В Комисията по регионално развитие и благоустройство към Народното събрание дори експерти на политическа партия ИТН се разграничават и негодуват от министър Караджов заради бездействието и некомпетентността му.

 

Такова е и мнението на експертите на Института за пътна безопасност, както и на широк кръг от обществото. Всичко това, освен че рефлектира върху партията Ви, е крайно вредно за България, за българските граждани, за пътностроителния бранш, за хилядите работници-пътищари и за имиджа на цялото правителство.

 

В заключение, екипът на Института за пътна безопасност Ви призовава да оттеглите незабавно министър Караджов и неговия екип и да предложите експерти, доказани и стойностни хора, които да поемат отговорността и да ръководят с необходимата висота тези ключови за България институции - МРРБ и АПИ. ЕКИП НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ".

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени