Историкът Наум Кайчев: Гоце Делчев ясно е оставял свидетелства за своите убеждения и би трябвало да се придържаме към тях

Редно е да стане в разум срок вписването на българите в Македония в Конституцията на РСМ, а работата на историческата комисия да не се замразява, настоя Кайчев

Наум Кайчев
Наум Кайчев Източник: Фейсбук

Не трябва да бъде замразявана работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Това заяви историкът Наум Кайчев пред bTV. Той обясни, че трябва отношенията на двете страни да върви в хармония и пакет.

 

Както икономиката, културата, инфраструктурата и общото разбирателство за историята би трябвало да вървят в хармония и напрактика ще бъде така, надява се Кайчев. Според него в началото на дейността на комисията през 2018 и 2019 г. имали известни резултати, но все още българските решения все още не са публикувани.

 

В Скопие не са съгласни да бъдат публичен факт и да бъдат приложени. От две години и половина има застой и се дължи преди всичко от невъзможността на македонските историци да се придържат към духа и текста на договора за добросъседство, посочи Кайчев.

 

Позициите на нейни членове са позици и не обвързват правителствата с конкретни действия Той отбеляза, че България акцентира върху Гоце Делчев такъв, какъвто реално е бил, а РСМ реагират върху съвременните представи.

 

Самият Гоце Делчев ясно е оставял свидетелства за своите убеждения и би трябвало да се придържаме към тях. За разлика от цар Самуил, по отношение на Гоце Делчев македонските историци не са съгласни за духа и убежденията на самия Гоце Делчев. Редно е да стане в разум срок вписването на българите в Македония в Конституцията на РСМ, настоя Кайчев.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени