ИТН: Имало ли е натиск над Калин Стоянов за това Кирил Ценкин да контролира вота

Кирил Петков винаги е гледал на службите като на "бухалки", каза Тошко Йорданов

Тошко Йорданов, ГЕРБ-СДС
Тошко Йорданов, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Имало ли е натиск от страна на Кирил Петков над Калин Стоянов за това заместник-министър Кирил Ценкин да контролира предстоящите избори. Този въпрос поставиха народните представители от ИТН Станислав Балабанов и Тошко Йорданов.

 

"Това, което научихме ние, е доста притеснително", заяви Йорданов. Балабанов каза, че по време на правителството на Кирил Петков той е искал Ценкин да бъде шеф на Националната служба за охрана. По думите му тогава се е наложило на президента да обяснява, че има несъвместимост с изискванията за заемането на поста началник на НСО. 

 

"Когато един председател на политическа партия се обажда на министъра на вътрешните работи и настоява конкретен човек, близък до него или баща му, да контролира изборите, това е също толкова грозна злоупотреба със служебно положение, каквато е имало и от страна на магистрати и полицаи по отношение на казуса с Нотариуса", коментира Йорданов.

 

Балабанов припомни за изтеклите записи от партийните събрания на "Продължаваме Промяната", в които по думите му Петков е настоявал да се правят избори с техен министър на вътрешните работи.

 

Според Йорданов съпредседателят на ПП винаги е гледал на тези служби като на "бухалки" и припомни за скандала с машините за гласуване. Тогава заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел с личния си телефон процеса по верифициране на машините. Тогава парламентарни сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения в сигурността му. 

 

Балабанов и Йорданов не коментираха изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса в парламента. От своя страна Йорданов попита още не е ли Бойко Рашков човекът, който е поставил подписа си за назначаването на жената на Божанов в ГДБОП. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени