ИТН връща на Радев мандата за съставяне на правителство

В събота от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че няма да подкрепят създаването на редовно правителство с третия мандат

Президент на Република България, президентство
Президент на Република България, президентство Източник: Zonanews

Партия "Има такъв народ" връща в понеделник (5 август) третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен ѝ от президента Румен Радев. Лидерът на формацията Слави Трифонов обяви чрез публикация във Facebook, че връщат мандата, а "българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори". 

 

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът ще приеме представителите на "Има такъв народ" от 12:00 часа на "Дондуков" 2. В събота от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че няма да подкрепят създаването на редовно правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев връчи на "Има такъв народ". След почти тричасови разговори, провели се в сградата на бившия Партиен дом, от най-голямата политическа сила заявиха, че този парламент е твърде фрагментиран, а евентуално мнозинство ще бъде нестабилно.

 

В петък депутатите от ИТН се срещнаха с представителите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и с тези на "Възраждане". След срещата с ИТН от ПП-ДБ заявиха, че ще информират колективните си органи и ще вземат решение за третия мандат. По време на срещата с ПП-ДБ основен фокус на разговора бяха съдебната реформа, както и необходимостта от ограничаване правомощията на главния прокурор. Бяха представени и дискутирани основни приоритети в секторите здравеопазване, образование, отбрана. 

 

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", заяви по време на срещата, че няма как да участват в правителство, в което има представители на ГЕРБ и ДПС. По време на разговорите с "БСП за България" двете политически сили констатираха много сходни виждания. Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов. 

 

С народните представители от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, също бе постигнато съгласие. След срещата Станислав Балабанов коментира, че подкрепата за кабинет е нараснала на 48 души. Първи бяха срещите, насрочени с независимите депутати от "Величие", близки до Ивелин Михайлов. Единствена за срещата дойде Красимира Катинчарова, с която не бе постигнато съгласие. След това ИТН се срещна и с депутатите около бившия председател на ПГ на "Величие" Николай Марков, с които установиха много общи теми и виждания. Независимият депутат Виктория Василева посочи, че те подкрепят политики и не претендират за постове.

 

Първият проучвателен мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС. От партията на Борисов предложиха състав на кабинет и кандидат за министър-председател, но при гласуването в зала, номинираният Росен Желязков не получи необходимите гласове. При гласуването на предложението парламентарната група на ДПС се разцепи и това пренареди политическите сили в парламента. Така вторият мандат вместо при ДПС отиде при "Продължаваме промяната – Демократична България". Те го върнаха неизпълнен, след като го получиха.

Още от "Политика"

Премиерът Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

В срещата участваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на земеделието и храните, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията

Прочетете повече прочетете повече

Атлантическият съвет: Трагедията със загиналите пилоти е резултат от евтиния политически ПР на Радев

От АСБ искат оставките на адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили ибригаден генерал Николай Русев - командир на Трета авиационна база

Прочетете повече прочетете повече

Шестима министри ще обсъдят с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на изборите

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите

Прочетете повече прочетете повече

Румен Гайтански отказа на Доган: Няма да участвам в изборите нито сега, нито в бъдеще

Коментарът на Гайтански, който в момента е в следствения арест, е по повод новина на БНР, че ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган – "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени