Ива Митева: Бюджетът трябва да се обсъжда в НС, а не в Президентството

Председателят на Народното събрание заяви, че се очаква още в сряда бюджетната комисия да започне работа

Ива Митева Рупчева
Ива Митева Рупчева Източник: БНТ

Нямаше консенсус относно актуализацията на бюджета по време на Консултативния. съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Това заяви в "Лице в лице" по bTV председателят на Народното събрание Ива Митева, минути след края на срещата. По думите ѝ мястото за дебат по темата е в парламента, проектобюджета е внесен от служебния кабинет в Народното събрание и предстои обсъждането му в зала.

 

"Фокусът беше изместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители съвсем скоро ще започнат да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от колегите, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има заседание, ако такава бъде избрана и ще започне работа по актуализацията", обясни Митева. Тя коментира, че по време на КСНС са били представени доклади, обобщаващи мотивите за актуализация на служебния кабинет.

 

"Разбирам притесненията на президента, той е поставен в особена ситуация – пред президентски избори и пред вероятността за нов служебен кабинет. Смятам обаче, че отговорността за актуализацията на бюджета е на народните представители и на Народното събрание", допълни тя. Според нея повечето парламентарно представени лидери са се обявили "за" актуализация на бюджета, но не с параметрите, предложени от служебния кабинет. По думите ѝ най-вероятно хора от "Има такъв народ" ще оглавят комисиите, свързани с конституционни и правни въпроси, бюджет и земеделие. Тя уточни обаче, че може да има и корекции.

 

Относно миграционния натиск към страната ни и ситуацията в Афганистан, Митева посочи, че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изнесъл подробна информация по казуса по време на КСНС. Митева обясни, че всички представители са се обединили около становището, че темата трябва задълбочено да се обсъди в парламента и спешно да се предприемат мерки. 

Още от "Политика"

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени