Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в закона за НСО, на които е вносител

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова остро критикува позицията на Митева

Ива Митева, ИТН
Ива Митева, ИТН Източник: Zonanews

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в закона за Националната служба за охрана, на които тя е водещ вносител. Това стана след проведен втори председателски съвет, който се свика след напрегнато оспорване в пленарната зала. Пред депутатите тя обясни, че се отказва от първоначалното си предложение законопроектите на ИБНИ и на ИТН отново да бъдат подложени на гласуване с мотива, че по време на процедурата по гласуването им вчера, е бил нарушен правилника на парламента, и директно обяви, че след поименната проверка вчера може да се смята гласуването за легитимно, съобщи БНР.

 

"Установява се наличие на кворум - 125 присъстващи - и веднага след това е проведено гласуване, на което "за" са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за националната служба за охрана, внесен от Ива Митева и група народни представители". С това действие на Ива Митева на първо четене се смята за подкрепени текстовете, които предвиждат да бъдат охранявани от Националната служба за охрана само президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отново настоя, че законопроектите не са били подкрепени от минимум 121 гласа и остро критикува позицията на Ива Митева. "Без необходимите гласове , за да се приеме законопроект, а това са необходимите 121 и по това няма никакъв спор и съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право и твърдите обратното. Г-жо Митева, всеки заемащ в бъдеще поста председател на българския парламент би се ползвал от вашата порочна парламентарна практика.

 

Ива Митева отвърна на Атанасова, че може да обжелва решението ѝ в Конституциония съд. Повече от час в Народното събрание продължи спорът дали да бъдат включени отново в дневния ред двата законопроекта за Националната служба за охрана. Заради напрежение в пленарната зала заседанието беше прекратено за половин час. След липса на консенсус по време на първия председателки съвет на Народното събрание сутринта ръководствата на парламентарните се събраха на втори заради едночасовото напрежение в пленарната зала.

 

В началото днешното заседание председателят на Митева предложи отново включване на двата законопроекта за НСО с водещи вносители Николай Хаджигенов от ИБНИ и Ива Митева от ИТН. Според Митева по време на гласуването в края на вчерашното пленарно заседание няма валидни решения, каза тя по-рано днес.

"По отношение на законопроектите на господин Хаджигенов нямаме валидни гласувания. Там се установява, още на първия законопроект, че липсва кворум и заседанието е трябвало да бъде прекратено или да се спре гласуването".

 

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание от ГЕРБ, която председателстваше вчерашното пленарно заседание, обясни, че са било необходими 121 гласа, за да бъдат гласувани двата законопроекта и коментира от пленарната трибуна:

"Но смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултата, което са си наумили, при условие че нямате необходимото мнозинство".

 

Същата теза защити и Татяна Дончева от ИБНИ, като настоя Ива Митева да поеме отговорност и да се подпише под двата законопроекта, че са приети и да ги придвижи на второ четене. "Подпишете вие този акт и ги пуснете на второ четене! Вие! На вашата съвест! Така, че аз ви предлагам да подпишете законопроектите за приети, а не да ни въртите процедури. Това е все едно да връщате един мач 30 минути назад и да ни кажете, че преди 40 минути станало така, па така, па така".

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени