Ива Митева-Рупчева: Този път от "Има такъв народ" ще се опитаме да направим правителство

Ако Министерски съвет пусне списък с лица по закона "Магнитски", това ще бъде на ръба на член 4 на Конституцията за автономността на българската държава, добави тя

Ива Митева
Ива Митева Източник: NOVA

Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от "Има такъв народ" ще се опитат да сформират правителство. Това заяви в студиото на "Здравей, България" Ива Митева-Рупчева. Тя е водач на 2 листи за предстоящия вот – от Разград и 24 МИР в София.

 

Санкциите по "Магнитски" са политически акт. Те не обвързват страната ни с действия. Но за да се подпише президентът (на САЩ), явно нещата са много сериозни. Учудващо е, че досега не сме предприели никакви действия срещу тези лица. От много години критиките към България за лошо правосъдие са едни и същи. Имаме твърде много норми. Трябва да спрем да законодателстваме. Проблемът не е в липсата на закони и органи срещу корупцията, а в тяхното приложение и това, че като че ли системата не работи, обясни Митева-Рупчева.

 

"Практиката в другите държави е, че в повечето няма специални закони, свързани с "Магнитски". В прибалтийските държави обаче има такива закони, които забраняват на 49 руснаци да влизат в страната. Ако Министерски съвет пусне списък с лица по този закон, това ще бъде на ръба на член 4 на Конституцията за автономността на българската държава", предупреди тя.

 

От 5 промени на Конституцията, 4 са свързани с правосъдието и системата пак не работи. Очевидно проблемът не е със законите. Не искам да давам оценка на главния прокурор, но смятам, че трябва да се усили отчетността на главния прокурор. Трябва да се мисли мястото на прокуратурата къде е, дали да остане в съдебната система или извън нея. Но това минава през нова промяна в Конституцията. Би било повърхностно да кажа просто, че главният прокурор трябва да си подаде оставката. Той трябва да носи отговорност за действията си. Явно не си е свършил работата, гледайки какво се случва.

 

Тя коментира и отказа на лидера на партията Слави Трифонов да се кандидатира за депутат. "Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента… Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти", заяви Митева.

Ако Трифонов се кандидатира за президент, каквито съмнения се появиха, Митева коментира, че ще го подкрепи.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени