Ива Митева: Трудно ще продължим да управляваме заедно

Премиерът предложи на Каримански пост, далеч от България

Ива Митева, ИТН
Ива Митева, ИТН Източник: Zonanews

Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН) обяви, че политиката на правителството във връзка с ветото на България за членството на Северна Македония в ЕС, както и натискът, който техните коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" (ПП) оказвали върху кандидата на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански, могат до доведат до излизането на партията на Слави Трифонов от управляващата коалиция. Тя заяви това по NOVA.

 

Кирил Петков е предложил пост, далеч от България на кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански, добави Митева. Тя посочи, че става въпрос той да стане представител на България в Световната банка.   

 

"Депутат от "Продължаваме Промяната” се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от министър-председателя, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България”, посочи тя.

 

"Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) като че ли е изолиран, и виждам засилени действия на министър-председателя Кирил Петков в тази посока от първото му посещение в Северна Македония и всички тези действия не знам дали са съгласувани или не с нея", подчерта Митева и допълни, че ако действително заплахата от 8 април към Каримански идва от ПП, "много трудно" ще продължат да управляват заедно.

 

 Вчера премиерът обеща, че никакво решение за изход от спора със Северна Македония няма да се вземе без санкцията на парламента и така дори опозицията ще бъде включена в процеса. Тази седмица Трифонов написа във "Фейсбук", че "някъде на тъмно е уговорено" свалянето на ветото за започване на преговори от Скопие с ЕС.

 

По думите на Митева било близо до ума защо, от кого и откъде идват заплахите към Каримански. "Смятам, че са хората, които стоят от другата страна и правят всичко възможно тази кандидатура да не се случи", заяви тя, очевидно визирайки ПП.

 

И допълни: "Смятам, че натискът е Каримански да се откаже. Но той няма да го направи и ние няма да оттеглим кандидатурата му".

 

 Бившият председател на Народното събрание коментира и призива на премиера да бъдат оттеглени и двете кандидатури за управител на БНБ. "Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие", отбеляза тя.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени