Иван Костов като аватар на Радев: Президентът да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство

Скандално е, че Иван Костов разглежда Румен Радев като алтернатива на олигархията

Иван Костов
Иван Костов Източник: ДСБ

"Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации". Това заяви бившият премиер Иван Костов по БНР и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна. Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

 

 

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи".

 

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година.


"Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха задкулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство", коментира Костов.

 

Особена проява на необективност и изопачаване на фактите е, че Иван Костов разглежда Румен Радев като алтернатива на олигархията, след като всички факти до момента показват, че той е подкрепян основно от партии - представители на най-големите крадци на прехода. Както и от онези олигархични кръгове оп "приватизатори-пеликани", които направиха "гуши" от криминалната приватизация по негово време. Сред най-кресливо и яростно подкрепящите Радев са и високоплатени адвокати на същите тези олигарси, които Гешев прати в арестите. 

 

Друга част от олигархията, която открадна милиарди, се разви и укрепна точно по времето, когато същият Костов беше министър-председател. Контрабанда, бандитска приватизация, директно открадване на държавни активи, законодателна дейност, която да облече всичко това формално в законова форма - все практики от края на 90-те години на миналя век, когато Иван Костов беше най-могъщата политическа фигура. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени