Иван Костов защити десебаря Стойчо Кацаров: Да не подава оставка

Той на практика се подреди до Румен Радев, който преди дни също отказа да отстрани проваления Стойчо Кацаров

Иван Костов като председател на ДСБ
Иван Костов като председател на ДСБ Източник: Демократи за силна България

Искането на оставката на здравния министър е следствие от зловреден популистки синдром на БСП. Това каза пред БНР бившият председател на ДСБ и бивш преподавател по политическа икономия в Центъра за идеологически дисциплини на ВМЕИ "Ленин" Иван Костов.

 

Бившият премиер в периода 1997-2001 г. избра да е на страната на десебаря и напълно провален здравен министър Стойчо Кацаров. Той на практика се подреди до Румен Радев, който преди дни също отказа да отстрани проваления Стойчо Кацаров, въпреки че няколко партии, вкл. БСП, му поискаха с пълно основание оставката.

 

Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията.България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна, добави бившият премиер в периода 1997-2001 г. 

 

"Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения", коментира Костов.

 

По думите му опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото".

 

"Досега без тази принуда виждахме липса на доверие във властите, на което се дължи отказването от ваксиниране, от спазване на мерките. Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", отбеляза бившият лидер на ДСБ.

 

"Първото, което трябва да се направи по време на усилие за овладяване на криза, е да се изяснят параметрите на кризата и да се има ясна представа каква е силата на тази епидемия. Някой трябва да помогне и на щаба, и на министъра, и на неговите съветници да прочетат статистическите данни", добави още бившият премиер.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени