Ивелин Николов, специално за Zonanews: При всичко, което чух в дебатите за вота, ПП и ИТН вече не са толкова обект на социолози и политолози, а по-скоро на Иван Гешев

Няма да се изненадам да видя коалиция между ПП и "Възраждане" след изборите, казва Николов и обяснява защо

Ивелин Николов
Ивелин Николов Източник: Фейсбук профила му

Интервю на Живка Кехайова

 

Г-н Николов, логичен ли беше вотът на недоверие към правителствато?

 

Абсолютно логично и дори задължително за всяка опозиция е да се възползва от този инструмент. Очевидно управляващите нямаха доверие, нямаха мнозинство в този парламент. Още повече, че от известно време, от самите управляващи разбирахме, че тяхната власт е сериозно корумпирана. При това положение опозиция просто няма друг изход. Другото би било някакво задкулисие, или съучастие.

 

Какво следва, според Вас – ще се прави ли опит за правителство в рамките на президентската рулетка?

 

Аз не виждам кои партии биха направили коалиция. Някои казват, че това, което наблюдавахме досега е някаква перверзия – коалицията между ДСБ и БСП, и даже общата им манифестация, но други като депутата Александър Симов от БСП поясняват друго. Преди време той се обърна от парламентарната трибуна към ДСБ, "Дай България" и т.н. с думите: "От вас аз не съм очаквал декларация срещу "9 септември", защото вашите родители са от бившата номенклатура и довечера вие ще празнувате.

 

При това положение коалицията вече изглежда съвсем логична, но ще им трябва помощник в лицето на ИТН, или ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" - което ми се струва невъзможно. Не ми се струва възможна коалиция между ГЕРБ и ПП, защото който се свърже с такива партии, отправили си подобни взаимни обвинения в корупция, би бил нещо като съучастник.

 

Но има ли друга логична формула?

 

Най-честно към избирателите е да се отиде на нови избори, още повече, че според социологическите проучвания има разместване в нагласите на българите. Според всички ГЕРБ вече е първа политическа сила. Ако спечелят, в случай, че не станем свидетели на нова изненада след машинния вот, би трябвало тогава да се мисли за ново правителство.

 

Те да поемат инициативата. Би трябвало ПП да постои малко извън властта, да разбере кои в редиците й са корумпирани, кои са рушветчии. Същото се отнася за ИТН. При всичко, което чух в дебатите за вота на недоверие, тези партии вече не са толкова обект на социолози и политолози, а по-скоро на г-н Иван Гешев.

 

Важен и цивилизационен избор се оказа казусът с РСМ. Особено след като три от партиите в Северомакедонския парламент заявиха, че ако управляващите приемат френското предложение, те ще оттеглят подкрепата си, т.е. Правителството остава в малцинство и там.

 

Фактът, че там най-голямата опозиционна партия ДПМН, която има доста силни връзки в Кремъл, излезе на огромен протест и това, че тези малки партньори заплашват с оттегляне, показва, че предложението е по-скоро изгодно за България.

 

Има, разбира се, някои неща, които със сигурност трябва да се доизработят, но виждаме, че няма кой да го направи. Правителството на Кирил Петков с двойната си политика ни орезили – буквално, пред нашите европейски партньори. Дори в чисто човешките отношения, Вие бихте ли разчитали на някой, който се държи като шизофреник? Днес ви казва едно, утре – съвсем друго. Днес разговаряте и ви обещава някакви сценарии задкулисно – утре се срещате с негово друго аз, което ви казва: "Не. Забрави!".

 

Съответно това правителство на Кирил Петков постигна и най-лошите отношения между България и РСМ, а доколкото си спомням пристигна с претенцията, че предишните не са се справяли добре и той щял да подобри диалога. Е, след диалога с него те вече не ни понасят. Друг е въпросът, че и сигналите, които ни пращат от там с тези митинги на опозицията, свързана с Кремъл, със засечените там руски агенти преди време, показва колко е силно руското влияние. Това обаче трябва да го обясни някой, някой адекватен политик.

 

У нас против са също проруските партии.

 

Факт, но аз си мисля за друго – да не се окаже, че вкарваме в ЕС "троянски кон". И наистина трябва да сме абсолютно сериозни в изискванията си. Това, че европейските институции са се нагърбили с проблема е добре, но все пак никой не ни е длъжен – ние сме тези, които трябва да отстояват интересите си. Това, че ние нямаме правителство, а само някакви обикалящи насам-натам хора – видяхме какво направиха в Солун Кирил Петков и Лена Бориславова, е друг въпрос и пак наш.

 

Уж отидоха на среща, при това точно по този въпрос – Северна Македония, а ги видяхме в някакъв ресторант с посланика ни, а не на срещата с евролидерите. Така че, ние реално нямаме кой да ни защити интересите и това е също една от причините да се стигне по-бързо до предсрочни избори. И дано българският избирател да реши начело на държавата да имаме хора с по-предвидими позиции.

 

А като казахте за проруските партии у нас, заради поведението на Кирил Петков и неговото правителство, което между другото в един момент, ако си спомняте, самият Атанас Атанасов определи като пропутинско през април, проруското влияние се увеличи.

 

На правителствено ниво си позволиха да пръскат дезинформация, включително и по отношение на бежанците - логично е проруските партии у нас да печелят от всичко това. Естествено, че ще доразвиват дезинформацията и ще печелят гласове. Открито проруските не са чак толкова страшни, защото процентното им влияние е може би десетина процента. По-страшното, от което трябва да се проитесняват хората, е появата на партии, които употребяват и експлоатират българския патриотизъм, след което ще започнат да изпълняват реално задачите на кремълския национализъм.

 

Партии тип Янев, или още по-завоалирани?

 

Нещо от този сорт. Той е достатъчно завоалиран, но ще е интересно как ще се развият нещата. Всъщност изказването му още в началото на войната беше ясно, а после и призивите за неутралитет... Казвам "завоалирано", защото въпреки, че е ясно, че много българи имат симпатии към Русия, ако някой попита: "Искате ли да напуснем ЕС? Няма да ходите на море в Гърция, а в Сочи – повечето ще отговорят: "Не. Русия ми е много мила, но предпочитам море в Гърция, екскурзии в Европа, възможност за работа на Запад и европейски доходи". Всъщност проблемът у нас е точно това – по-високите доходи.

 

Същото е и по въпроса с НАТО. Аз лично също имам много критики към НАТО. През годините САЩ използваха алианса за свои авантюри, но да помислим логично – излизаме от НАТО и отиваме къде? Дори част от същите тия проруски партии казват, че България няма армия. Ами като нямаш армия, кой ще те пази? Не смеят да кажат директно – Русия, защото нещата съвсем ще лъснат, но пък всички видяхме как точно Русия пази Украйна. Имам предвид, че цената на отказа на Украйна от ядрено оръжие, бе гарантиране на териториалната й цялост, вписано в международен договор, подписан от гарантите САЩ, Русия и Великобритания.

 

Знаейки това, как да се довериш на "гарант" като Русия? Байдън това май не го знаеше и говореше глупости, че не искал да се намесва, но както и да е. Въпросът е, че като излезем, нямаме армия, не виждам някакви стотици хиляди българи да искат да се запишат в доброволна, или да има наборна армия, оръжие нямаме – дори отказахме да подменим старото съветско с ново натовско, каквато възможност имахме като другите, които предоставиха оръжие на Украйна, кой точно ще гарантира сигурността ни?

 

Че утре един Ердоган също като Путин може да реши, че никак не е лошо Турция да стига до Варна, или Сърбия да реши да стигне до София.

Та всички желаещи да излезем от НАТО, да вземат да предложат реалистичен вариант. Да си говорим глупости за братство в новия санкциониран блок е безумие. Е, ако това изберат – ще имаме купонна система, няма да имаме модерни смартфони и изобщо модерна техника и т.н. - екстрите ги знаем от преди, а сега въпросният блок се връща пак натам.

 

Коя, според Вас е оптималната управленска коалиция след изборите, ако резултатите са близки до сочените сега от социолозите, защото може да има изненади?

 

Предпочитам да не гадая. Резултатите наистина може да са много изненадващи и е по-добре да ги видим, преди да мислим по този въпрос. Манифестациите в подкрепа, които видяхме като от Живково време, не бяха достатъчно многобройни, въпреки опита на трите партийни телевизии да ги представят за като масови.

 

Предполагам, че част от партиите, които сега са в парламента ще изчезнат. Други ще са на ръба...

Ще трябва да видим и програмите, които ще бъдат представени. Сега ако видим коалиция между ГЕРБ и "Възраждане", ще е абсурдно направо. Но пък ако видя коалиция между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" в следващия парламент, няма да е изненада.

 

Наистина ли?

 

Да. По време на протестите наскоро, привърженици на ДБ и ПП крещяха по депутатите на "Възраждане": "Тук не е Москва" и това всъщност е странното. Защото кой отказа оръжие на Украйна - "Възраждане", или ПП и ДБ? Ами тяхното правителство го направи. Кой не иска да обясни до ден днешен какво се случи с парите за украинските бежанци. Част от тези пари отидоха за българските хотелиери – не директно за бежанците, но останаха едни 100 млн., за които нищо не знаем. В същото време излиза вицепремиерката и говори срещу бежанците като типичен активист на "Възраждане" с най-долни опорки: че имали претенции за детски градини, за училища, за болници в близост...

 

Което са абсолютно нормални изисквания, особено за жени с деца, които няма как да работят иначе.

 

Това, че ние възприемаме – част от нас, такива нормални неща като лукс, е наш проблем. А кой защити руския петрол - "Възраждане", или правителството? Уважаемите ни управляващи пред медиите излъгаха, че ние не можем да обработваме друг петрол, освен руски. Не знам пред Брюксел какво са говорели. А знаем, имаме документите, Антон Тодоров ги е показвал десетки пъти, че рафинерията ни спокойно може да преработва друг петрол, експерти са го заявявали многократно.

 

Митрофанова колко пъти прескочи границите на допустимото? Нарече ни евроатлантически подлоги. Премиера май нарече чиновник и др. подобни недопустими за дипломат квалификации. Защо не посмяха да я изгонят? Имахме всички основания за това. Да ги попитам, ако изпратим някой по-остър в изказа си срещу Русия българин за посланик в Москва, примерно Иво Инджев, ще се чудим ли защо са ни го върнали веднага? Има граници. Тази жена премина всички граници, но те не посмяха да реагират.

 

Затова е абсурдно управляващите в оставка, сред които е и БСП да крещят на "Възраждане": "Тук не е Москва!". Сходството в интересите явно е достатъчно голямо, така че защо да не видим и такава коалиция – нещо за националното спасение ще кажат, все ще измислят нещо.

 

Попаднах на една анкета, в която се чудеха проамериканско, или проруско е правителството, но имаше и опция "Безлично" и повечето бяха отбелязали третата опция, а това е по-страшно от всичко. Най-важното е хората да разберат – обръщам се към тези над 60%, които не отидоха да гласуват на последните избори – разбирам, че у тях има натрупано огромно разочарование, но само с подигравки във Фейсбук и с "бунта": "аз няма да гласувам", нещата няма да се променят.

 

И още нещо трябва да е ясно, че който и да вземе властта, след това, което се случи през последната година, ни чака тежко време. Тежко време, провокирано от Радев, защото той стои зад всичко – Кирил Петков е просто едно момче, което излъга за гражданството си и ни го сложиха да се усмихва по телевизията. Проблемът настъпи като му се наложи да говори, защото тогава вече нанесе много щети, но Радев е инициаторът на цялото нещо.

 

И всичко това ние ще го плащаме – и милиардите заеми за кратко време, и милиардите загубени. Сега разправят, че искали да останат на власт заради Прана за развитие. Абе, вие този план от една година го правите – от служебните кабинети още. И го връщаха вече не знам колко пъти. Не план за развитие, план за пътуването си до Солун не можете да направите – да ви ловят по ресторантите.

 

И лъжи, и измами... Щели да вдигнат пенсии, заплати. Как ще стане това като свършат заемите, като нито една реформа не е направена. Имаме си пак 700 000 телка, пак са 900 000 нежелаещите да работят и да учат. Откъде ще идват парите, ако тези неща не се оправят?

 

От заеми, но и заемите взеха да стават вече скъпи.

 

Заеми, заеми – няма как да е дългосрочно. И аз мога да се разпищоля с кредитната си карта за няколко дни и да поживея, но ще ми се наложи после да връщам. Време е дивият популизъм да се спре малко. Ако пък българите не искат популизма да спре и искат да продължат да си вярват в месии – ще си плащаме. Но е добре да знаят, че наистина ще плащаме и всички ще плащаме.

 

Какъв е съветът Ви?

 

Съветът ми е българите да спрат да вярват на такива, които обещават всичко на всички, защото би трябвало да са се уверили, че после всички сме излъгани. И да са активни! Да си седиш вкъщи и да не гласуваш, защото мразиш политиците, не е опция. На политиците въобще не им пука дали ги мрази някой, или не. Да не би на Кирил Петков унизително ниската подкрепа за партията му да попрече да вземе властта – унизително ниска, съизмерена с резултатите на партиите-победители, идвали преди това на власт.









Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени