Избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

Борислав Белазелков беше избран със 154 гласа, а Атанасова – със 159

Конституционен съд (КС)
Конституционен съд (КС) Източник: Zonanews

Депутатите одобриха кандидатурите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за Конституционния съд. Борислав Белазелков беше избран със 154 гласа, а Атанасова – със 159. Кандидатът на "Възраждане" Цвета Рангелова не спечели достатъчно гласове.

 

Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласува парламентът. Номинациите от парламентарни групи бяха: на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на "Продължаваме промяната - Демократична България" - Борислав Белазелков, и на "Възраждане" - Цвета Рангелова, която не събра достатъчно подкрепа.

След като станаха ясни резултатите Атанасова благодари за високата отговорност.

 

"За мен се каза доста през последните дни и днес в пленарна зала. Всички вие знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Надявам се, сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. Благодаря, че съм имала възможността да отстоявам истината и да получавам уроците от пленарната зала на Народното събрание. За мен беше чест", каза Атанасова.

 

"Мисля, че съдия Белазелков и Атанасова са достатъчно добри юристи, познават политиката в България". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии.

 

Борисов заяви, че партия ГЕРБ е била създадена да извади БСП от властта и българският народ го е потвърдил. "Аз, откакто се помня, Янаки Стоилов е от БСП, Нинова с какви очи казва, че Атанасова не може да е конституционен съдия. Поздравявам и колегите от Възраждане за също добрата кандидатура", коментира лидерът на ГЕРБ.

 

"Щастлив и горд съм. Поздравих Белазелков и му казах, че единственият му дълг трябва да е за България". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии.

 

Петков е категоричен, че всеки политик трябва да си носи отговорността за решенията. "Ако президентът реши да прави маневри, той трябва да си отговаря", смята той.

 

Относно подкрепата за кандидатурата на Десислава Атанасова от страна на ПП-ДБ Петков заяви: "В това разпределение в НС има отговорности. Всяка партия трябва да знае къде са червените линии. Тези компромиси са тежки много пъти. Ако крайният резултат е такъв, че повече хора като Белазелков влязат в други институции, България ще е една по-добра държава", заяви Кирил Петков.

 

От ДПС заявиха, че са дали пълна подкрепа на двамата кандидати от ДПС. Според Делян Пеевски 9-годишният мандат е "преценка на техните юристи. Смятаме, че те са прави".

 

"БСП за България" подготвя жалба до Конституционния съд (КС) заради деветгодишния мандат на новоизбраните конституционни съдии. Това каза от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова след избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.

 

"Избрахме най-доброто, пълна подкрепа имаха и двамата кандидати". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии

Срокът от девет години противоречи на решение на КС само от преди дни. Това е само една от причините да гласуваме "против". С това решение нарушавате конституционни правила и норми, поради което обявяваме, че ще подготвим жалба до КС, каза Нинова. Обръщаме се към онези народни представители, които искат да я подкрепят - да обжалваме решението за деветгодишния срок на новоизбраните конституционни съдии, каза лидерът на БСП.

 

Вчера тримата бяха изслушани в парламентарната комисия по конституционни въпроси. Дебатите в пленарна зала продължиха близо четири часа. Отхвърлено беше предложението на Георги Свиленски ("БСП за България") от проектите за решения да отпадне срокът от девет години, за който се избират новите конституционни съдии. Не беше прието и предложението на Костадин Костадинов ("Възраждане") в проекторешението да се запише, че мандатът на новоизбраните съдии е седем години, съгласно решението на Конституционния съд.

 

На 11 януари бе обявено решението на КС за това, че ненавреме избраните съдии в КС няма да имат пълен мандат. БТА припомня, че от 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 съдии, след като изтекоха мандатите на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени