Избраха Стою Стоев за председател на правната комисия

Кристиан Вигенин от БСП се обяви против решението и каза, че не е редно по този начин да се избират председатели на комисии

Стою Стоев
Стою Стоев Източник: ПП

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ избраха Стою Стоев от Продължаваме промяната за председател на комисията по правни въпроси. 

 

Споразумението между двете формации за ротационно председателство на комисията остава в сила, което значи, че след два месеца, ако парламентът продължава да функционира, депутатите ще изберат нов председател на комисията, но от ГЕРБ. 

 

Засега всички комисии са без председатели и за първи път бе гласуван само съставът им. До тази нестандартна практика се стигна заради патовата ситуация около излъчването на правителство. 

 

Стою Стоев беше депутат в предходните 47-о и 48-о Народно събрание. Той е на 30 години, юрист. Завършил е право в "Нов български университет" през 2017 г.

 

63 депутати от ГЕРБ гласуваха "за", 1 гласува "против" и 1 се въздържа. ПП-ДБ бяха единодушно "за". Против гласуваха от групите на ДПС, БСП и "Има такъв народ".

 

Кристиан Вигенин от БСП се обяви против решението и каза, че не е редно по този начин да се избират председатели на комисии и че от гледна точка на опита си се надявам това да е последният път, в който председател на парламентарна комисия се избира така. 

 

В началото на днешното заседание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи първа точка от дневния ред да бъде избор на председател на правна комисия, а трета - изслушване на служебния министър на правосъдието Крум Зарков. 

 

След промяна в правилника в НС председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) реши първите заседания да се водят от председателите на комисиите от 48-ото НС. 

 

Явор Божанков (ПП-ДБ) заяви, че не е било редно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов да води първото заседание на комисията по политиките за българите в чужбина и помоли Желязков на "следващото заседание да не бъде така". По думите на Божанков е недопустимо Костадинов да води комисията. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени