Изключиха Русия от Съвета на Европа

Това е изключително символичен момент

Съвет на Европа (ПАСЕ)-Парламентарна асамблея на Съвета на Европа
Съвет на Европа (ПАСЕ)-Парламентарна асамблея на Съвета на Европа Източник: Pixabay

Делегати от Стария континент гласуваха за изключването на Русия от Съвета на Европа заради инвазията в Украйна. Това е допълнителен знак за отчуждението на Кремъл от западния демократичен ред, коментират западни медии". Гласуването има огромна символична стойност, макар и да е нещо като формалност, след като Русия обяви по-рано във вторник, че напуска водещата европейска организация за правата на човека. Депутатите от 46-те други страни членки на Съвета на Европа гласуваха за резолюция, която гласи: "В общия европейски дом няма място за агресор".

 

Оттеглянето на Русия от организацията, създадена в пепелта на Втората световна война, за да защити мира и правата на човека, е изключително символичен момент. Съветът на Европа, към който Русия се присъедини през 1996 г., създаде Европейската конвенция за правата на човека и изигра роля в насърчаването на демокрацията в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена.

 

Оттеглянето на Русия означава, че тя вече няма да бъде страна по конвенцията за правата на човека или да подлежи на решения на Европейския съд по правата на човека. На руските граждани и правозащитниците ще бъде отказана защитата на съда, въпреки че Москва често игнорира присъдите.

 

Докато депутати от целия континент осъдиха бруталната война на Русия в Украйна по време на дебат в Страсбург, Съветът на Европа призова Русия в туит да освободи лидера на опозицията Алексей Навални и да изпълни решението на съда по правата на човека.

 

В проектната версия на текста, гласуван от депутатите, ПАСЕ отбеляза:

Асамблеята изразява съжаление, че въпреки многото призиви за прекратяване на военните действия и за спазване на международното право, руското ръководство упорства в своята агресия, ескалира насилието в Украйна и отправя заплахи, ако други държави се намесят. Със своето отношение и действия ръководството на Руската федерация представляват открита заплаха за сигурността в Европа.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени