Изключват Корнелия Нинова от БСП

При такова решение на НС част от парламентарната група най-верните на Нинова депутати ще разцепят парламентарната група

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Кръгове в БСП най-вероятно ще започнат действия за изключването на Корнелия Нинова от партията. Това разкриха пред в. "Филтър" няколко независими източника от "Позитано". Досегашният лидер ще бъде обвинен не само в еднолично управление на организацията, довело до съсипването на столетницата, но и в умишлени действия за съсипване имиджа на партията, довело до рязък отлив на обществена подкрепа.

 

Щели да бъдат показани и документи, от които се виждало, че Нинова е била агент под прикритие на десницата и на кръгове около бившия премиер Иван Костов. За последното единственото засега свидетелство е пост в социалните мрежи на бившия министър от времето на СДС Валентин Василев. Той написа, че БСП е внедрила много кадри на Държавна сигурност в СДС, но пък десницата е пратила в БСП Нинова, която ще занули социалистическата партия.

 

Много по-сериозни изглеждат аргументите на лидера на мнение сред червените Асен Димитров. Дългогодишният активист предупреждава, че Корнелия Нинова редовно потъпква вътрешнопартийните закони в БСП и е демонстрирала незачитане на устава на партията. Според него е крайно време на доскорошната шефка на столетницата да й се случват неща, произтичащи от уставните норми на партията, защото ако това не стане, вината за по-нататъшното състояние на БСП ще падне върху Националния съвет.

 

"Не знам какъв мандат се кани да започне Нинова като депутат, но по правилата, които тя въведе, само за председателя на партията няма ограничение от три мандата или общо 12 години присъствие в Народното събрание в качеството на народен представител.

 

При положение че тя е подала оставка, въпрос на Националния съвет е да съблюдава спазването на правилата и да прикани Нинова да отстъпи мандата си на следващия в листата, от която е заявила, че ще е депутат. При неприемане на необходимите действия от Нинова Националният съвет може да възложи на парламентарната група на БСП, съгласувано с коалиционните партньори, да отстрани Нинова като член на парламентарната група", коментира Асен Димитров.

 

При положение че се стигне до такова решение на Националния съвет, твърде вероятно е част от парламентарната група, сред които са най-верните на Нинова депутати като Георги Свиленски, Иван Ченчев и Христо Проданов, да разцепят БСП на две в парламента, прогнозират независими анализатори на процесите в левицата.

 

В същото време самата Корнелия Нинова продължава да се запъва и остава депутат. Нещо повече, нейни приближени твърдят, че си прави сметки да се кандидатира отново за председател на БСП. А в случай че реши окончателно да се откаже от поста заради огромното напрежение в партийните редици, ще налага свой кандидат, за да запази контрола над партията.

 

Източник: в-к. Филтър

Още от "Политика"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени