Излъга ли Кирил Петков, когато твърдеше, че се чува със Зеленски, след като името му отсъства в списъците на разговарялите с украинския президент

Опитите за търсене на решение на конфликта чрез комуникация е обект на изследване на сайта statista.com

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

 На 24 февруари се навърши 1 година от руската инвазия в Украйна. Още с началото на войната търсенето на диалог и заемането на позиция беше от ключово значение за всеки един от световните лидери.

 

Европа и САЩ застанаха зад украинската кауза като дадоха подкрепа чрез военна техника, подслон за бежанците и изпращане на помощи. За целта президентът Володимир Зеленски разговаря с редица световни лидери – някой отидоха на крака в Киев, други комуникираха по телефон или чрез видеовръзка.

 

Опитите за търсене на решение на конфликта чрез комуникация е обект на изследване на сайта statista.com, който е извел броят на разговорите, проведени с Владимир Путин и Володимир Зеленски в периода 24 февруари 2022 година и 22 февруари 2023 г.

 

Взети са предвид само политиците, които са говорили с двамата политици през този период. Ако в един и същи ден са проведени няколко разговора, те се броят за един, подчертават от изданието.

 

И така сметката е следната  - френският президент Еманюел Макрон е с най-много – 40 разговора, следван от турския му колега Реджеп Ердоган  - 36, Олаф Шолц – 31, Шарл Мишел и Алекксандър Лукашенко с по 21.

 

Списък на лидерите, разговаряли със Зеленски
Списък на лидерите, разговаряли със Зеленски Източник: Statista.com

На дъното са президентите на Ангола и Бразилия - Жоао Лоренцо и Жаир Болсонаро с по 5 разговора. 

Въпреки че "Ди Велт" написа статия, че Кирил Петков и Асен Василев са спасили тайно Украйна - премиерът от "Промяната" не е посочен в статистиката на лидерите с принос към разрешаване на конфликта между Русия и Украйна.

 

Или не е смятан за лидер, или гръмките съобщения на Петков за разговори с украинския президент са били от значение само за самия него.

Още от "Политика"

Атанас Атанасов: Почти сме установили - изтеклият запис не е от таблета на Радостин Василев, замесени са спецслужбите

Председателят на ДАНС, с участието си в тази постановка, която бе разиграна в открито заседание на НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо за деполитизиран началник", коментира съпредседателят на "Демократична България"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени