Изследване на "Алфа Рисърч": ГЕРБ смазва БСП с почти 9 % разлика

Най-голямата неизвестна е избирателната активност, каза Боряна Димитрова

Електорални нагласи
Електорални нагласи Източник: bTV

Ново изследване на агенция "Алфа Рисърч" показва смазваща преднина на ГЕРБ пред БСП - почти 9 %. Това разкри по bTV Боряна Димитрова от агенция "Алфа Рисърч". "ГЕРБ води с 28%. А БСП получава 19,8%. ГЕРБ не увеличава подкрепа, но се увеличава разстоянието. Това се обуславя от притесненията от КОВИД от възрастните хора. Другото е, че Манолова събира част от периферията на БСП. "Има такъв народ" и ДПС спорят за третото място - 12,7% за партията на Трифонов и 12,5% за ДПС. "Трябва да уточним, че ние не хващаме гласовете от чужбина, това може да ги размести", добави Боряна Димитрова. 

 

Електорални нагласи`

Останалите резултати, които тя съобщи са - 6,3% за "Демократична България", 6% за "Изправи се! Мутри вън", ВМРО е на 4%. Под чертата е Воля –НФСБ – стигат 3,1%. Важно е да се каже, че Воля започнаха от 1%, утроили са резултата си. Имат шанс да влязат.  Това дали ВМРО и Воля ще влязат ще определи дали ГЕРБ има шанс за правителство", обясни Боряна Димитрова. "Възраждане" и "Атака" са малко над 1%. АБВ, КОД приближават 1%.

 

Очаквана избирателна активност

"Най-голямата неизвестна е избирателната активност. Прогнозираме 51% от реално живущите в страната да гласуват. Като брой хора 2,6-2,8 млн. души ще отидат до урните", допълни тя. Големият въпрос е какво може да промени активността, каза още Димитрова. 10% от твърдо решилите да гласуват имат сериозни притеснения от пандемията, а други 36% - някакви притеснения. Не се знае дали тези хора ще го преодолеят. Това може да доведе до големи разминавания в прогнозата ни. 75% са решили преди кампанията за кого да гласуват. 11,6% по време на кампанията. 13,% ще решат в оставащите дни. "Нашата оценка е че последните може и да не отидат изобщо до урните", разкри Боряна Димитрова.

 

Кога решихте за кого да гласувате

 

Още от "Политика"

Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени