Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите

Като трета точка в дневния ред се предвижда народните представители да разгледат искането за освобождаване на Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съве

Народно събрание-пленарна зала
Народно събрание-пленарна зала Източник: Zonanews

Депутатите се събират на извънредно парламентарно заседание - за първи път по време на активна предизборна кампания. То бе поискано от групата на ПП-ДБ през миналата седмица.

 

В дневния ред народните представители ще имат три точки за разглеждане. Първата точка е изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев във връзка с индексирането на пенсиите. Втората точка произтича от първата и е свързана с увеличението на парите за пенсионерите.

 

В последните две седмици представители на "Продължаваме промяната" обвиниха служебния кабинет, че няма да осъвремени парите за пенсионерите с 11%, както е заложено в бюджета съобразно т. нар. "швейцарско правило", а с 10%.

 

През изминалата седмица Надзорният съвет на Националния осигурителен институт прие решение за увеличение на пенсиите с 11%. Въпреки това обаче представителите втората политическа сила настояват за изрично решение на законодателния орган, за да гарантират осъществяването на увеличението.

 

Като трета точка в дневния ред се предвижда народните представители да разгледат искането за освобождаване на Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Причината за това е постъпилата информация за непристойно поведение от висшия магистрат, уронващо престижа на съдебната власт. Депутатите започват работа точно в 13:00 часа.

Още от "Политика"

Военният министър ген. Запрянов: България ще достави още излишно военно оборудване на Украйна

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков: Независимо какво ще предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция

Според Николай Денков, член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", важно е демокрацията в България да продължи да работи още по-добре и ПП ще бъде гарант за това

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени