Кабинетът на Кирил Петков днес предава властта на служебното правителство на Гълъб Донев

Румен Радев ще обяви приоритетите на служебното правителство

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Днес по обед президентът Румен Радев ще обяви приоритетите на служебния кабинет. След церемонията новите министри ще приемат властта от правителството, оглавявано от Кирил Петков.

 

Първо служебният премиер Гълъб Донев ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по министерства.

 

Кабинетът "Петков" бе гласуван на 13 декември миналата година, а след като вотът на недоверие към него мина в парламента, нито от "Продължаваме промяната" успяха да постигнат политически консенсус за нов кабинет, нито БСП с третия мандат, връчен от държавния глава Румен Радев. От ГЕРБ още в началото заявиха, че ще върнат мандата като втора политическа сила.

 

Очаква се, след като президентът Румен Радев представи новия премиер Гълъб Донев и министрите в кабинета му, в Министерския съвет да бъде предаден постът на премиера. След това по ресори министрите ще се срещнат, за да предадат работата си.

 

Основната задача на всеки служебен кабинет е да организира парламентарния вот, в случая - без предишния кабинет да е изпълнил мандата си.

 

Служебният кабинет ще бъде изправен пред задачата да осигури достатъчно енергоносители, тъй като след началото на руската инвазия в Украйна и спирането от страна на "Газпром" на доставките за България, страната ни е изправена пред недостиг на синьо гориво, според сигналите на бизнеса.

 

Остават въпросите с овладяването на високата инфлация, както и редица други теми, които не търпят отлагане.

Служебните кабинети обаче нямат законодателна инициатива, тъй като няма действащ парламент, припомня БНР.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени