Кабинетът назначи първите шестима областни управители

Те оглавяват областните управители на София, Пловдив, Ловеч, Плевен, Силистра и Добрич

Министерски съвет на Република България
Министерски съвет на Република България Източник: Zonanews

Министерският съвет назначи първите шестима областни управители. Те ще отговарят за София град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра. Новите представители на държавата в тези региони са избрани с консенсус между двете парламентарни групи, които подкрепят правителството, обяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на правителственото заседание. Има съгласие и за съответните заместници, които ще бъдат назначени в тези екипи.

 

"По-добре е малко по-бавно да направим съответните избори, но те да бъдат в резултат на консенсус между коалициите, които подкрепят правителството. Това дава устойчивост и възможност да се подберат най-добрите кандидати. След като процесът вече се "отпуши", очакваме през следващите дни да имаме готовност и за останалите областни управители", обясни министър-председателят.

 

За областен управител на област София град е назначена Вяра Тодева. Тя е изпълнявала временно същата длъжност в периода юни-август 2022 г., а от септември 2021 г. до август 2022 г. е била заместник областен управител. Вяра Тодева има богат опит в държавната администрация. Магистър е по право и по маркетинг и мениджмънт. Преминала е множество следдипломни квалификации, сред които и по бизнес и финанси в The Collage of North West – London.

 

Илия Зюмбилев е новият областен управител на Пловдив. Той е специалист в сферата на енергетиката. По професия е електроинженер, има докторска степен по материалознание, специализирал е в едно от най-престижните висши инженерни училища в света – университета ENSAM в Париж, Франция. Автор е на множество научни публикации и няколко книги, издадени в България, в други европейски държави, в САЩ и Канада. Бил е хоноруван преподавател в пловдивския филиал на Техническия университет - София.

 

За областен управител на Ловеч е назначен Виктор Стойчев. Той е изпълнявал същата длъжност в периода от януари до август 2022 г. Виктор Стойчев има дългогодишен опит в териториалната дирекция на НАП в Ловеч, включително като директор на дирекция и заместник териториален директор. Ръководил е също Областната пощенска станция. Магистър е по икономика на индустрията със следдипломна квалификация по управление на администрацията.

 

Виолета Иеремиева е новият областен управител на Плевен. В периода януари – август 2022 г. тя е била заместник областен управител там. Иеремиева е работила дълги години в частния сектор. Завършила е "Българска филология" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Посветила е близо 30 години на решаването на проблемите на хората с увреждания.

 

За областен управител на Добрич е назначена Йорданка Костадинова. Тя е била народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Има дългогодишен опит като фармацевт, в продължение на 10 години е работила за немска фармацевтична компания. Йорданка Костадинова е магистър по здравен мениджмънт и медико-социални грижи от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. Завършила е "Фармация" в Медицинския колеж" на МУ-Варна. Притежава и квалификация по здравен мениджмънт в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

 

Минчо Йорданов вече е областен управител на Силистра. В периода май 2021 г. – август 2022 г. е бил заместник областен управител в същата област. Йорданов дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС. Бил е директор на основно училище. Висшето си образование е завършил във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени