Кабинетът очаква сценарии за енергиен преход

Това стана ясно на тричасова среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа"

Среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа"
Среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" Източник: Пресцентър на МС

Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка разработва сценарии за енергийния преход. Те включват моделиране на потреблението на електрическа енергия и на развитието на електроенергийния сектор. Фокусът е върху развитието на нови нискоемисионни мощности и плавен и структуриран преход към декарбонизация, който ще осигури яснота и предвидимост както за индустрията, така и за потребителите на енергия в перспектива до 2050 г.

 

Това стана ясно на тричасова среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Тема на разговора бяха Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които са в процес на обществено обсъждане до края на септември т.г.

 

Моделирането представя възможните варианти за развитие на съществуващите електроенергийни мощности и въвеждането на нови, за необходимите за това инвестиции, за ефекта върху въглеродните емисии и др. Сценариите ще послужат за изготвяне на пътна карта за климатична неутралност.

 

Синдикатите ще участват активно във всички етапи на процеса. Предвижда се поредица от срещи в Министерския съвет в днешния формат, както и на експертно равнище в отделни министерства.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени