Какво очаква Зеленски от България - писмото му е внесено днес в Народното събрание

Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В НС е внесено писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски за това какво очаква от България. То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко в българския парламент тази сутрин.

 

Това потвърдиха за БТА от пресцентъра на Народното събрание (НС).  Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски.

 

В писмото се изразява молба за предоставяне на следната помощ: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна.

 

Молбата продължава със: засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

 

Българска делегация посети Украйна миналата седмица. В писмото, депозирано в НС, се потвърждава, че Киев иска от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас, както и подкрепа за европейската интеграция на страната.

Още от "Политика"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени