Какво се разбраха на КСНС при президента? (ВИДЕО)

Г-н Радев е виновен за всичко, което в момента се случва с изпълнителната власт, каза след КСНС Десислава Атанасова

КСНС
КСНС Източник: Монитор
Представителите на парламентарните групи в Народното събрание излязоха с първи коментари след проведения днес Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). На заседанието се обсъждаха мерки за преодоляване на нова вълна на коронавируса, както и какви мерки са необходими срещу засиления миграционен натиск към България. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет и затова не трябва да се бави връчването на мандата. Това заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието на КСНС.
 
"Заявихме отново на президента, че считаме, че трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура, да връчат мандата на нас като втора политическа сила. Ние сме заявили, че ще го върнем веднага. На България спешно ѝ е нужно правителство", посочи тя. Относно ситуацията с COVID кризата, Атанасова заяви, че са им били представени данни, а не са уточнявали обща позиция.
 
Тя коментира и актуализацията на бюджета, като посочи, че много теми в тази връзка притесняват ГЕРБ. "Нашата позиция не се е променила - ние сме против. Г-н Радев е виновен за всичко, което в момента се случва с изпълнителната власт", допълни тя. Две бяха основните теми на заседанието - мигрантският натиск през границата на България с Турция и здравната криза, свързана с пандемията от COVID-19, обясни още Атанасова, цитирана от "Монитор".
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също говори пред журналистите след приключилия КСНС, на който трябваше да се реши ще има ли нов локдаун и как ще бъде спряна пандемията от коронавирус, както и ордите от мигранти, навлизащи масово в последните седмици у нас под управлението на служебния кабинет на Румен Радев.
 
"Ще внесем своите корекции, имаме забележки. Сериозно обсъдихме, че в приходната част се очакват 454 милиона и тези приходи са под въпрос дали ще дойдат, тъй като те са от плана за възстановяване. Настояхме да се извади тази сума, защото не е сигурно, че ще пристигнат тези пари. Второ, няма уж да да се дават 16 милиона лева за ваксини, при условие, че даряваме своите ваксини на трети страни. Поставих също въпроса за парите на хората, които строят пътищата", посочи Корнелия Нинова.
 
"За актуализацията на бюджета сме, но това се случва в парламента. Партиите сме свободни да правим предложения, не стигнахме до общо решение, че актуализацията е необходима, но се случва в пленарна зала", заяви Нинова. По втората част получихме информация за миграцията, тя е класифицирана, но наистина ситуацията е тревожна, посочи Нинова.
 
Заседанието не започна добре, някои колеги искаха Кирил Петков да не остане на КСНС. Което ми е позволено по закон и морал ви представих, не мога повече информация да дам, заяви Нинова и подчерта, че становището на БСП, изразено на съвета, е третият мандат да не се обвързва с бюджета, поряза тя Радев. Очакваме конкретни предложения на МВР и МО от какви средства имат нужда, за да се посрещне мигрантската вълна. Бяхме единодушни по тази тема, коментира още лидерката на левицата. 
 
Първи от заседанието при президента напуснаха от ДПС, които заявиха, че в проекта за актуализацията на бюджета има предвидени 1 млрд. 200 млн. лв. за извънредни непредвидени разходи т.е. празен чек по модела на ГЕРБ. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна протестно заседанието на КСНС и заяви:
 
"Похвално е, че, имайки предвид текстовете от Закона за КСНС, който казва, че на всеки три месеца трябва да има заседания на консултативния съвет, след година и половина пандемия има извънредно заседание на консултативния съвет във връзка с COVID-19, а по същество се разглежда евентуална актуализация на предложен проектобюджет от служебен кабинет в Народното събрание", коментира той.
 
"Въпросът е, досега ако Бойко беше в джипката, кой е в новата джипка, нашето предположение е, че там е е дългата ръка на една организирана олигархично-медийно-НПО-група, начело с Иво Прокопиев", заяви Мустафа Карадайъ. 
 
Иначе в заседанието на КСНС участие взеха председателят на НС Ива Митева, както и лидерите на парламентарно представените партии - от  ИНТ е Тошко Йорданов, от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова,  от "БСП за България" Корнелия Нинова, от "Демократична България"  Христо Иванов, от ДПС Мустафа Карадайъ, а от ИБНИ е Мая Манолова.
 
Присъстваха и представители на служебния кабинет - премиерът Стефан Янев с министрите на здравето, икономиката, финансите и социалната политика - Стойчо Кацаров, Кирил Петров, Асен Василев и Гълъб Донев. В заседанието участваха  още вътрешният министър Бойко Рашков и министърът на отбраната Георги Панайотов, както и шефове на служби  и външният министър Светлин Стоев.


 
На въпрос докъде са стигнали с обсъждането на COVID кризата, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че са стигнали до това, че "очевидно България навлиза в нова вълна". "Трябва да се мобилизира цялата мощ на държавата, за да може да се отговори адекватно на тази ситуация по възможно най-ефективния и щадящ за всички начин", подчерта той.
 
"Притеснена съм от липсата на минимално базово съгласие между парламентарните сили по отношение на рисковете пред България и евентуалните кризи. Очевидно е, че партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват единствено от партийните си интереси, от позитивите, които могат да извлекат, а не от проблемите на българските граждани.
 
По думите й има събрани 2 милиарда лева в приходната част на бюджета, но те не могат да бъдат харчени заради липсата на разбирателство. Манолова смята, че "третият мандат е последен шанс да има редовно правителство" и през него ще се види "зрелостта на партиите".
 
"Особено, ако не се постигне актуализация на бюджета, на практика служебният кабинет ще бъде с вързани ръце. Ще гледа проблемите и няма да може да реагира", коментира Манолова. Тя определи мигрантския натиск като тревожен и заяви, че е единствената тема, по която групите са постигнали консенсус. Стигнало се е до извода, че трябва да се укрепят оградите по границата, да се обезпечат с техника и облекло служителите на Гранична полиция, както и да се постигне по-доброто им парично възнаграждение.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени