Калина Константинова поиска оставките на шефовете на "Български пощи", те отказали помощ от ДАНС

Това разкри Пламен Тончев, председател на ДАНС

Калина Константинова
Калина Константинова Източник: Zonanews

Вицепремиерът Калина Константинова днес е поискала оставката на изпълнителния директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки и на всички членове на съвета на директорите на държавното дружество. Това обяви тя на брифинг преди минути.

 

Константинова обяви, че пощите са били съсипвани умишлено и в момента компанията с близо 3000 офиса и над 9000 служители има пазарен дял от едва 2 процента при куриерските услуги в България.

 

Другата причина за освобождаване на ръководството на пощите е пробивът в системата на компанията чрез хакерската атака от руски криптовирус. Атаката носи белезите на атака, свързана с руските служби.

 

Пламен Тончев, председател на ДАНС заяви, че в службата са разполагали с информация за кибератака по-рано, но пощите отначало са отказали тяхната помощ. "Идентифицирани са част от проблемите на пощите - несигурна външна среда, невъвеждане съвременни методи за киберзащита. "Български пощи" не е определен като стратегически обект, въпреки това ние предприехме действие с министерството на електронното управление и МВР", коментира той.

 

Васил Величков, съветник в кабинета на Константинова, разкри, че атаката е започнала с проникване в мрежата на пощите на 4 април. "На 5 април са извършени тестове. На 16 април е изчакано да е почивен ден и е започнал процеса на криптиране на данни. Има риск за изтичане на данни, но няма следи да се е случило", каза той.

 

Величков добави, че голяма част от данните са безвъзвратно загубени, заради късната реакция. "Ние не преговаряме с терористи и не става въпрос да се плаща откуп". И продължи: "Първа цел е базовите услуги да бъдат възстановени. Не могат да се ползва проследяване на пратки, плащане на сметки. Операцията е подготвена доста добре".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени