Калоян Методиев: Нужна е ревизия на служебното правителство

Има договорка между президента и ИТН

Калоян Методиев
Калоян Методиев Източник: Президентска администрация

Този кабинет е създаден от военен с военни. Съгласете се, че когато 40 години основните глаголи в работата им са "унищожи", "превземи", "разклати", "убий", не могат да се променят, когато влязат в политиката - изтъкна той и допълни, че това се вижда от действията на служебния кабинет и от "начина, по който той влиза от скандал в скандал, от война във война". Това каза бившият началник на кабинета на Румен Радев Калоян Методиев в ефира на БНТ.

 

"Разтваря се все повече ветрилото на конфликтни точки с институции, с хора, с гилдии - последният сюжет с лекарите, насажда в българското общество (убеждението, че), едва ли не, всички лекари и болници са корумпирани. Не се прави така". Методиев продължи коментара си по скандала между здравния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов" за хоспитализацията му, като се възмути, без да назове името на министъра, че е "ползвал системата с връзки, за разлика от мнозинството българи, които не могат да си го позволят и карат по етапния ред, не отиват при шефа на клиниката, за да ги прегледа и да ги вкара.

 

Според него изборните резултати от 11 юли са провокирали повече въпроси, отколкото да са дали отговори. Вкарало се е още повече напрежение в политическата система, отколкото успокоение и това се случва на база процес, който върви от миналото лято - за "умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната й система". Според него ИТН иска "да се превърне в център на политиката в България", "да срути системата" и да се отиде към нови избори, където те да реализират още по-голям резултат.

 

"Тоест от началото до края в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове" - заключи политологът. "Неслучайно това е проект, замислен още преди първите избори през април, за да реализира така наречения референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Те няма да го получат. И първия, и втория път не го получиха и очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да може да не се направи правителство, да бъдат отхвърлени и да влязат в ролята на жертва и да отидем пак към трети избори с идеята това да става и с президентските - две в едно".

 

Този конфликтен подход, според политолога, е бил заложен априори в живота на служебния кабинет и "закономерно избухна във всички сектори: и при протеста в културното министерство, което се опита да превземе националната телевизия и ходи на протест пред нея, и Бойко Рашков, който говори за "бивши хора" и се опита да вкара в обществото лъжата, че е спрял купуването на гласове, пък, видите ли, вчера имаше пресконференция и една от партиите и заяви, че ДПС е вкарало мандати във Враца, Монтана, Видин, където не е смесен регион. Да минем през корупционния привкус около митниците, където беше също скандал, който отне една седмица обществено внимание, да не говорим за Кирил Петков - така наречената звезда на кабинета, който даде с безконкурсно начало, непрозрачно 34 милиона на българска фирма, за да правим едни коли от фалирал стартъп в Германия. Съгласете се, че съмненията за далавера остават. И Спецов на НАП - скандален случай. В Западна Европа за убийство можете да получите по-малко, отколкото за една такава мащабна данъчна машинация. Ако трябва да продължим да ги изреждаме, това служебно правителство генерира скандали, конфликти и оставя корупционен привкус. Не съм сигурен доколко успя да се справи със задачата си за провеждането на честни избори, защото дадохме и пример с купуване на гласове, нещо не беше наред и с машините очевидно. Ще трябва да се прави ревизия на доста от действията на това служебно правителство".

 

Попитан добър ход ли е искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Калоян Методиев отговори, че това е по-скоро популистичен, отколкото рационален ход: "След края на служебния кабинет очевидно се търси популизъм по отношение на президента и на служебния кабинет, а не рационалност, защото това няма как да стане по процедура. (...) Юристите го обясниха - трябват определени мнозинства, трябват промени на закони, 2/3 в парламента - това е сложна процедура, която не е указана в закона". Според Методиев евентуални предсрочни парламентарни избори наесен "могат да променят нещата към по-лошо".

 

"Виждате, че след всеки избор нещата стават по-лоши. Определени задкулисни играчи се опитват в мътната вода да реализират свои цели. В крайна сметка, държавата ще плати цялото това упражнение, защото няма как да издържат социална, здравна система, икономическа при един перманентен политически процес, който е нестабилен и все по-затъващ в скандали, в безвремие. Имайте предвид, че това е златното време на престъпността, на корупцията. То се вижда и по улицата. Виждате, че агресията отново се връща и на пътя, усещам го по карането всеки Божи ден. Тия периоди на безвремие са изключително отрицателни за климата в държавата". 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени